Смята се, че човек прави около 6 000 крачки дневно. Така че краката са изключително важна част от тялото, които трябва да носят цялата му тежест. За да си осигурите правилна форма на краката и да нямате здравословни проблеми е важно да изберете подходящи обувки – и нямам тук в предвид само размера на обувките. Вида на стъпалото също е от значение. Как да изберем подходящи обувки съобразно стъпалата си?

На нашия блог ще намерите статии, от които можете да научите, как да изберете подходящ размер обувки, как да измерите ширината на обувките, и какви са подходящите обувки за широко стъпало. Да разгледаме видовете стъпала.

Видове стъпала

Наименованията на видовете стъпала са взаимствани от имената на древните цивилизации – предполага се, че именно въз основа на формата на стъпалата може да се разпознае представителят на дадена нация. Различават се три форми на стъпалото, като определяща тук е дължината на пръстите:

  • египетско стъпало,

  • гръцко стъпало (наричано още стъпало на Мортън),

  • римско стъпало (наричано също квадратно стъпало).

Знаете ли, че…?

Най-много хора по света (70 %) имат египетско стъпало. Гръцко – 20 % от популацията, а римско – 10 %.

Египетско стъпало

Това е най-често срещаното стъпало, при което първият пръстпалецъте най-дълъг, а останалите четири пръста са съответно все по-къси, като създават остър ъгъл. Тази форма прави стъпалото по-тясно и дълго.

Болести, които засягат хората с египетско стъпало: притежателите на този тип пръсти са най-изложени на риск от образуване на халукс валгус (т.е. изпъкнали кокалчета на ходилото). Всичко това поради факта, че при египетското стъпало най-голямо натоварен при ходене е палеца и метатарзуса. Халуксите от своя страна могат да доведат до намалена стабилност на глезенната става и пристягане на ахилесовото сухожилие, което се влияе от неправилното натоварване на стъпалото.

Какви обувки за египетско стъпало: Избирайте обувки със заоблени пръсти – благодарение на това палецът няма да се огъва към вътрешността на стъпалото, а пръстите ще имат нужното пространство. За ежедневие по-подходящи ще бъдат обувките с нисък ток – в обувките с високи токчета тежестта на тялото се разпределя по по-различен начин.

Гръцко стъпало

Характерната му особеност е, че вторият пръст е по-дълъг от останалите. При този тип стъпала могат да се разграничат два вида: правоъгълно и наклонено. При първото вторият пръст ясно се откроява, а останалите са с приблизително еднаква дължина. При наклоненото третият, четвъртият и петият пръст образуват остър наклон.

Заболявания, които засягат хората с гръцко стъпало: Поради факта, че притежателят на гръцко стъпало по време на ходене натоварва втория пръст на крака, този пръст е най-изложен на наранявания и протрития. Често срещано заболяване е деформация на пръстите, където четирите малки пръста се свиват и кокалчетата им изпъкват. Тази деформация се състои в контрактура в ставите и пръстите не могат да се изправят напълно.

Какви обувки за гръцко стъпало: На първо място, не забравяйте да измерите дължината на стелката до втория, най-дългия пръст. Удобни ще ви бъдат обувки без пръсти – тогава нищо няма да ги притиска. Ако се решите на обувки на ток, изберете тясно и дълго токче – благодарение на това пръстът ще изглежда по-къс.

Римско стъпало

Последният тип е римското стъпало. Това е най-рядката форма. Първите три пръста са с еднаква дължина, докато четвъртият и петият са много по-къси. Това прави стъпалото оптически по-късо и по-широко отколкото в действителност.

Заболявания, които засягат хората с римско стъпало: Притежателите на този тип стъпала са късметлии, защото тези крака са изложени на най-малко болести. Всичко поради факта, че при този вид стъпало натискът се разпределя най-равномерно.

Обувки за римско стъпало: Подобно на египетския тип стъпало, при римските стъпала най-удобни са обувките със заоблени или квадратни пръсти. Ако искате оптически да издължите стъпалото си, избирайте обувки с много каишки – например обувки в римски стил или модели с цвят, подобен на тена ви.

Автор

Agnieszka Ślęzak

Въпреки че спортните обувки и високите токчета не си пасват едни на други, точно тези видове обувки са сред любимите ми. В гардероба ми имам предимно черни дрехи и множество облекла с флорални мотиви. В личен план съм фенка на черния хумор, обичам животните и филмите на Куентин Тарантино.

Оригиналният текст на статията е преведен и адаптиран за нуждите на блога на obuvki.bg от Хенрика Рупов.