Защо си струва да знаем как да импрегнираме туристически обувки и правилно да се грижим за тях? Е, солидните туристически обувки могат да бъдат истинска инвестиция. След като давате определена сума за тях, със сигурност очаквате, че те няма да Ви разочароват дори при най-трудните условия и ще Ви служат за дълго. За да се случи това, погрижете се за Вашия планински поход още от първото пътуване.

Понякога се налага да прекарате с часове с т.нар. outdoor обувки, дори в снега или в дъжда. Изложени на редица външни фактори туристическите обувки изискват редовно почистване и използването на импрегнатори за трекинг обувки.

Основата на почистването или казано по друг начин: редовното почистване на трекинг и туристически обувки

Истинският планинар със сигурност знае, че за туристическото оборудване трябва подходящо да се грижи, за да го ползва дълго и ефективно. Подобно е и с туристическите обувки, които изискват специално внимание. Разбира се, импрегнирането на трекинг обувките е изключително важно и необходимо, но тези обувки са на едно по-високо ниво ако можем така да кажем. Систематичното им почистване е основният и най-важен елемент от грижата за тези обувки.

2585

Помнете да почиствате трекинг обувките си от калта и пясъка след като се приберете.

Не е трудно да си представим как изглеждат обувките след само един ден туризъм, особено по кален или пясъчен терен. Мръсотията, натрупана по повърхността може да повреди материята на вашите трекинг обувки, унищожавайки хидрофобичния слой (той е отговорен за изтласкването на водата от повърхността на обувката), както и да ограничи “дишането” на материята. Затова най-добре почиствайте редовно вашите трекинг обувки да ви стане навик.

Експертите съветват

Трекинг обувките много успешно ще почистите с помощта на мека четка и хладка вода. При по-трудни замърсявания можете да прибавите към водата малко сапун.

Защо импрегнирането на туристическите обувки е толкова важно?

Въпреки, че това е крайъгълен камък за техния по-дълъг “живот”, почистването на трекинг обувките не е достатъчно. Тези обувки също изискват импрегниране, т.е. използването на специализирани препарати, които възстановяват хидрофобичния слой на обувките.

2586

Понякога по време на похода трябва да преминете през поток. Точно в този случай ще оцените импрегнацията на туристическите обувки.

Този специален слой, благодарение на който обувките не се мокрят се апликира фабрично. Може да се каже, че купувате импрегнирани вече обувки. Но неблагоприятните атмосферни условия и замърсяванията развалят този защитен слой, а следователно се намалява водоустойчивостта им, което може да доведе до ситуация в която Вашите трекинг обувки ще пропуснат вода, а това със сигурност не искате да се случи!

2587

Не забравяйте за постоянно променящото се в планината време. Даже и ако денят е слънчев, винаги помнете, че може да завали. Когато в подножията е сухо и топло, в по-високите места има още сняг или кал. За да се чувствате комфортно помнете за редовното импрегниране на обувките от вида на туристическите и високопроходимите. Благодарение на импрегнирането ще слезете със сухи крака, въпреки трудните условия горе.

Как да разберем, че е крайно време за импрегниране?

Колко често да импрегнираме туристически обувки? За разлика от почистването импрегнирането на туристическите и високопроходимите обувки не трябва да се прави след всяко връщане вкъщи. Как да разберем кога да го направим? Хидрофобичният отблъсква водата, затова, ако водата попива в материята на Вашите обувки, това означава, че нейната непромокаемост е намалена и е нужно импрегниране.

Експертите съветват

За да проверите дали туристическите ви обувки са достатъчно добре импрегнирани, направете лесен тест. Напръскайте обувката с вода. В случай, че водата остава на капки по повърхността ѝ, това означава, че импрегнирането е било успешно.

2588

Как да импрегнираме туристически обувки?

Ако искате да бъдете сигурни, че обувките ви няма да пропускат вода, изберете импрегнатор за туристически обувки на известна и изпробвана марка. Не си заслужава да експериментирате с някакви домашни методи, с които можете само да повредите обувките и да изгубите гаранцията за тях.

Избирайки импрегнатор за обувки обърнете внимание на материята, за която е предвиден. На пазара можете да намерите различни апликатори – с гъбичка или в спрей. Има и импрегнатори под формата на боя или масло за обувки.

Представям ви няколко съвета, които могат да ви послужат, без значение от вида на импрегнатора:

  • импрегнирайте само почистни обувки;

  • преди да ги импрегнирате, оставете ги за известно време (няколко дни), за да изсъхнат добре;

  • нанесете солиден слой импрегнатор;

  • след импрегниране оставете обувките да изсъхнат добре.

Импрегнатор за „goretex” – необходим ли е?

Чудите се дали си заслужава да инвестирате в импрегнатор за обувки Gore-Tex, (за повече информация прочетете статията Защо си заслужава да имате в шкафа си туристически обувки Gore-Tex?) като тази мембрана е непромокаема? Отговорът е много лесен: импрегнаторът за Gore-Tex е необходим, за да подсили действието на водоустойчивия слой.

2589

Марката Salomon предлага множество модели outdoorowych обувки с Gore-Tex мембрана.

Какъв импрегнатор за обувки Gore-Tex да изберем, за да постигнем добри резултати и да не намалим дишащата функция на мембраната? Избирайте само препарати, които на опаковката имат специалното обозначение за безопасно ползване и импрегниране на Gore-Tex мембрана. Това се отнася не само до класическите импрегнатори, но и за другите средства за поддръжка като бои за обувки.

Да обобщим, редовното почистване и импрегниране на трекинг обувки е ключът към успеха да ползвате обувките си много сезони. Посветете известно време за подходяща подготовка, така че по време на походите в планината да не се притеснявате, че краката ви могат да се намокрят, а да се насладите на спиращата дъха планинска гледка.

Автор

Katarzyna Wierzchołowska

Аз съм голяма почитателка на мечките. Черпя вдъхновение предимно от киното, книгите и оживения градски живот, поради което най-много ме интригува т.нар. улична мода. Очарована съм от това, че модата се върти, като съм изключителна фенка на стила от 80-те и 90-те години.

Оригиналният текст на статията е преведен и адаптиран за нуждите на блога на obuvki.bg от Хенрика Рупов.