Ботушите са едни от зимните обувки, които най-често избират жените – те са топли, удобни, а освен това изглеждат страхотно. Знаете ли обаче, че тези обувки са създадени още през XVII век, а жените започват да ги носят от преди по-малко от 60 години? По това време се променят не само модните тенденции, но и предназначението на ботушите.

Как стана така, че обувките на войниците са едни от най-носените модели обувки не от мъжете, а от жените?

Кратка история на дамските ботуши

Докато напр. сандалите са известни на човечеството от повече от 4 хиляди години, първата информация за ботушите датира от XVII век – значи сравнително късно. Думата идва от турски и означава караул. Кожени, издръжливи и стават за ходене по трудни терени, с висока до коляното сая, ботушите са били неотлъчен елемент от облеклото на всеки войник. От тук идва и другото подобно наименование на ботушите – офицерки.

Знаете ли, че…?

През XVII век военните са носели жълти ботуши.

Ботушите стават също популярни благодарение на ездата. Няколко сантиметровите токчета е трябвало да осигурят правилната опора на стъпалата в стремената. Тези обувки – тъй като не са били от най-евтините – се превръщат в определящ фактор на социалния статус и по време на първата и втората световни войни, те са носени от високопоставените военнокомандващи. По това време те се появяват и на краката на жените за първи път, но само като практични обувки, които улесняват ходенето при различни условия.

2414

Харесват ли Ви бежовите чизми? Изберете си най-подходящ за Вас модел.

Първите крачки на дамските ботуши

Този тип обувки стават нещо повече от ежедневни и удобни обувки през 60-те години на XX век, т.е. с настъпването на социалната революция. Дамите започват да носят не само къси поли, но и много други дрехи вдъхновени от мъжкия гардероб, а панталоните и ботушите излизат на преден план. Почитателка на този тип обувки е била първата дама на САЩ, Джаки Кенеди. Тя се е появявала с високи ботуши не само по време на езда. Ако Ви интересуват стилизации с офицерки, прочетете друга моя статия.

Истинският бум на този тип обувки в женската мода настъпва обаче през 90-те години. Те започват да се създават от все повече материали, цветове и стилове. Високите ботуши над коляното на високи токчета стават все по-популярни, както и – благодарение на поп звездите – белите ботуши, които също са изключително модерни този сезон!

Как да носим ботуши в дамски вариант?

Понастоящем ботушите не само са практични, ни и изключително се вписват в актуалните модни трендове. Зимните модели ботуши са задължителна позиция за зимните стилизации. Елегантните дамски кожени ботуши най-успешно допълват всяко формално облекло, а велурените ботуши ще бъдат чудесни за ежедневие. Тези обувки можете да носите не само през зимата – с тях ще създадете един наистина оригинален аутфит за пролетта и лятото! Разгледайте широкият избор от дамски ботуши на obuvki.bg, за да се убедите, че това са обувки за Вас.

Autor

Agnieszka Ślęzak

Въпреки че спортните обувки и високите токчета не си пасват едни на други, точно тези видове обувки са сред любимите ми. В гардероба ми имам предимно черни дрехи и множество облекла с флорални мотиви. В личен план съм фенка на черния хумор, обичам животните и филмите на Куентин Тарантино.

Оригиналният текст на статията е преведен и адаптиран за нуждите на блога на obuvki.bg от Хенрика Рупов.