Белите обувки имат особен чар, който ни кара все по-охотно да правим място за тях в гардероба си. Маратонките, кецовете, високите токчета или дори ботушите в този цвят перфектно ще допълнят вашите стилизации, независимо от сезона. Но как да поддържате белите си обувки, така че да запазят първоначалния си ослепителен бял цвят възможно най-дълго?

Белите обувки се цапат лесно и затова по тях се виждат и най-малките петна. За радост има начини да запазите белите си обувки за дълго чисти. Разберете как!

На първо място – импрегниране!

Въпреки че мнозина са чували за това, малцина го правят. Може би сте обезкуражени от факта, че импрегнирането изисква определена последователност и най-често закупуване на специален препарат за конкретен тип материал. Междувременно импрегнирането наистина се отплаща – и образно, и буквално.

Белите обувки защитени с импрегнатор по-трудно се замърсяват, което позволява да спестите времето, което бихте предназначили за почистването им. Което обаче е по-важно, импрегнирането може преди всичко да предпази обувките от токова замърсяване, което не може да се изчисти. А петно, което не можете да се премахне е съмнителна украса за вашите любими бели кецове, сникърси или обувки на ток.

Боя за бели обувки и не само. Какво си заслужава да имаме?

Ако искате възможно най-добре да поддържате белите си обувки, освен с импрегнатор е добре да се запасите с още няколко продукти необходими за поддръжката на такива обувки:

  • боя за бели кожени обувки – този продукт прави чудеса! Покрива, изравнява цвета и нивелира дребните драскотини по материята;

  • емулсия за бели обувки – можете да ползвате за гладка кожа, синтетична и текстил. Емулсията помага за изсветляването и възвръщането на оригиналния вид на обувките;

  • реноватор за бели обувки – освежава цвета, нивелира дребните драскотини, поправяйки външния вид на обувките. Можете да го използвате за кожени обувки, от синтетични материи и за бели подметки;

  • коректор за бели обувки – чудесно се справя с освежаването на сникърси. Неговото действие е подобно до това на боята, като изравнява, освежава цвета и покрива дребни надрасквания.

Експертите съветват

Добра идея е и използването на стелки, които подобряват комфорта и ви позволяват да поддържате хигиенна среда вътре в обувките. Стелките помагат за абсорбирането на влагата, осигуряват адекватна циркулация на въздуха и могат лесно да бъдат сменени, ако е необходимо.

4089

Белите кецове и гуменки изглеждат чудесно и пасват за много стилизации. Но тяхната поддръжка може да се окаже не малко предизвикателство.

Когато белите обувки се изцапат… Какво да направим?

За съжаление, понякога замърсяванията не могат да се избегнат, но има и начин за почистване. За да изчистите бели обувки от кожа, внимателно отстранете замърсяванията с влажна кърпа или гъба със сапун. На трудно достъпните места можете да използвате четка за зъби. След това изплакнете сапуна и подсушете обувките с хартиени кърпи. Когато обувките изсъхнат, нанесете боя за бели обувки.

А как да изчистим белите кецове? За целта използвайте течен сапун или прах за пране, разтворен във вода и действайте по същия начин, както при кожените обувки. Можете също така да използвате сода или оцет, просто не забравяйте да ги разреждате с вода в съотношение 1: 5 – благодарение на това върху маратонките няма да се появят грозни жълти петна.

Доброто импрегниране и редовна поддръжка на обувките ще ви позволят за дълго да се радвате на снежната белота на любимите си обувки. Използвайте описаните по-горе съвети и носете белите си обувки без притеснение!

Внимание!

Винаги прилагайте съветите върху свои обувки. Възможно е, описаните в статията методи не винаги да подействат правилно, което може да доведе до повреда на обувките. Помнете, че Вие прилагате описаните в статията съвети единствено на своя собствена отговорност, като текста по-горе не може да бъде считан за основание за евентуални рекламации.

Autor

Ewa Majchrzak

Аз съм фенка на кежуал стила и кецовете. В моя гардеб основни цветове са бялото, черното и пастелните нюанси. Почитателка съм на плуването, тенса, скандинавските криминални романи и се гордея с коткакта си с името Апостроф.

Оригиналният текст на статията е преведен и адаптиран за нуждите на блога на obuvki.bg от Хенрика Рупов.