Велкро лепенкитекато всяко закопчаванеимат своите добри и лоши страни. Какви са техните плюсове: те са функционални (особено за най-малките!), лесни в употреба и изключително модерни. Но както казват някои – често се цапат. След като сте попаднали на тази статия, мога да съдя, че знаете за този проблем. Но… не се притеснявайте, ще се опитам да Ви помогна. Вижте, как да почистите велкро лепенките за половин минута!

Лепенките на любимите ви сникърси вече не лепят? Повярвайте – нищо фатално!

Как да чистим велкро лепенки или… как да не стигаме до това?

Преди да напиша за начините за почистване на велкро лепенки, нека ви дам един ценен съвет. За да нямате такъв проблем за в бъдеще, старайте се винаги да залепвате лепенките след като събуете обувките. Без значение дали обувките ви стоят в коридора или в шкафа – винаги закопчавайте лепенките, за да не се прашат или да попадне по тях някой случаен конец. Това няма да ви коства много, но много ще ви помогне!

Знаете ли, че…?

Велкро лепенките са изобретение на швейцарския химик Георг де Местрал. Химикът изобретил лепенките, след като се развалил ципът на вечерната рокля на жена му. Трябва да признаете – истински джентълмен!

4127

Помнете обувките с велкро да бъдат закопчани.

Как да почистваме велкро лепенките? Лесни трикове

Вече няма шанс – казвате си − велкро лепенките вече са мръсни. Не се косете, има начини за тяхното почистване. Разрешете ми да ви ги представя в две точки:

  • Започнете първо от по-грапавата част. Сигурно има по нея коси или конци. За да ги почистите ще имате нужда от гъст гребен или четка с твърд косъм. А сега: прецизно изрешете попадналите замърсявания. Стана ли? Ако още нещо е останало, използвайте пинсета.

Експертите съветват

За да си улесните изресването, намокрете леко велкро лепенката с вода или намокрете четката.

  • Да преминем към другата част на велкро лепенката. Най-често – за късмет − към тази част се полепват по-малко замърсявания. За да я почистите ще ви трябва… тиксо. Залепете тиксото, претиснете го добре и го отлепете. Всички замърсявания би трябвало да се полепят по него.

4128

Почистването на велкро лепенките е много лесно.

Авариен вариант

Ако горните начини не са ви помогнали, не унивайте. Може би няма да има нужда да се разделяте с този чифт обувки. Винаги можете да занесете обувките на обущар и да смените лепенките с нови – наистина не струва много.