Зимата не е лесен период също и за обувките. Ниски температури, сняг, сол, локви и кал – всичко това не е благоприятно за обувките, не само за външния им вид, а изобщо за състоянието на кожата. А от нея зависи всичко. Как тогава да подготвим обувките за зимата?

Много често не е достатъчно само да извадим обувките от шкафа или кутията. Научете как да освежите любимите си обувки, за да могат да Ви осигурят нужната топлина и защита срещу влагат през зимните месеци.

Оценете общото състояние на обувките

Първата крачка е общата оценка на обувките. Проверете състоянието първо на подметките, дали няма пукнатини, дали капачките не са за смяна и дали циповете работят добре. Разгледайте саите на обувките – дали не са протрити или напукани, особено по местата където са гънките.

Трябва да оцените състоянието на обувките не само отвън, но и отвътре. Без да смените стелките няма да успеете да подготвите добре обувките за зимата. Можете да решите да си купите по-дебели стелки, които допълнително да изолират стъпалата от земята или да имат вентилационни свойства. Ако въпреки това в обувките има още неприятна миризма, прочетете статията за това как да почистваме обувки отвътре.

Почистване на обувки преди зимния сезон

Ако състоянието на обувките Ви е добро, можете да преминете към следващия етап – почистването. За целта използвайте специални препарати за съответната материя, от която са направени обувките. Всеки тип кожа има различни качества и изисква по-различна поддръжка.

2593

Боядисване на обувки от естествена кожа

Важен елемент от подготовката за зимата е боядисването на обувките – което включва и новите обувки. Макар и мнозина да не обичат това, боядисването е несравнимо особено за външния вид на обувките. Това позволява подобряване на еластичността на кожата, навлажнява я, но и подчертава изгубената вече красота на обувките. И допълнително, боядисването подобрява водопропускливостта на кожата.

Експертите съветват

След като сте намокрили кожените си обувки не се бавете с почистването. Почистете първо замърсяванията, а след като ги изсушете и ги боядисайте старателно. Никога не боядисвайте още мокри обувкирискувате да повредите кожата.

Акция импрегниране!

Почистените и освежени обувки са готови за последния етап, т.е. импрегнирането. Тук импрегнаторите ще бъдат най-подходящи, които обикновено се предлагат под формата на спрей или крем. Не забравяйте, че както при препаратите за почистване или боядисване, те трябва да са съобразени с вида на материала.

Благодарение на тази обработка, обувките ще бъдат добре защитени от намокряне, замърсявания и повреди, причинени от солта, хвърляна през зимата по заледените настилки. Само не забравяйте да импрегнирате обувките, преди да ги сложите за пръв път, а след това след всяко почистване.

Автор

Ewa Majchrzak

Аз съм фенка на кежуал стила и кецовете. В моя гардеб основни цветове са бялото, черното и пастелните нюанси. Почитателка съм на плуването, тенса, скандинавските криминални романи и се гордея с коткакта си с името Апостроф.

Оригиналният текст на статията е преведен и адаптиран за нуждите на блога на obuvki.bg от Хенрика Рупов.