Ще се обзаложа, че имате поне един чифт обувки от естествена кожа в гардероба си. Може би ги носите през цялата година, така че възниква въпросът: как да почистваме кожени обувки? Лесно е да попаднете в капана на ежедневната рутина и да пропуснете подходящия момент – всъщност при ежедневна употреба обувките се цапат почти незабележимо. А нали всички искаме да имаме обувки, които постоянно да изглеждат като чисто нови!

Вижте как и с какво да почистите обувки от естествена, светла кожа – не само отвън, но и отвътре.

Как да почистваме кожени обувки – универсални методи

Почистването на кожени обувки изисква не само постоянство, но и познание на определени основни правила и методи. В случая с почистването на кожените обувки в основните класически цветове и универсалните методи с използване на продукти, които можете да намерите у дома, са чудесни:

 • Основен метод – изчеткайте обувките. След това намокрете кърпа в сапунена вода, изстискайте я и избършете обувките. На края пребършете обувките с чиста вода и ги оставете да съхнат.

Експертите съветват

За почистване на кожени обувки най-добра е фланелената кърпатя е най-нежна за кожата и няма да я повреди.

Ако този основен начин не е достатъчен опитайте някой от методите по-долу.

 • Замърсяванията особено от по-тъмни кожени обувки много успешно можете да премахнете с вътрешната страна на бананова кора. Изтрийте замърсяванията с кората, докато не ги изчистите и след това пребършете обувките с мокра кърпа.

 • Ако кората от банан не помогне, пробвайте със суров картоф. Срежете го на две и изтрийте замърсяванията по кожените си обувки. Картофът би трябвало да абсорбира петното. Но преди това е задължително да премахнете по-големите замърсявания като калта. След като почистите с картофа най-добре боядисайте и лъснете обувките.

 • за да почистите обувки от естествена кожа можете да използвате и лакочистител (без ацетон) и памук. Изтрийте замърсяванията с памучното листо, пребършете обувките с мокра кърпа и ги оставете да изсъхнат.

 • Ако искате да бъдете сигурни, че подходящо поддържате кожените си обувки, изберете специалните за целта почистващи препарати. Професионалните магазини за обувки като obuvki.bg предлагат препарати за почистване под формата на спрейове, пяни, кремове и бои, а дори и цели комплекти с четки и кърпички.

Как да почистим светли, кожени обувки?

506

Докато при почистването на тъмни или цветни обувки, бихте могли да имате опасения, че можете да ги обезцветите, то при почистването на светлите кожени обувки оцветяването им би било нежелателно. Така че, ако се чудите как да почистите обувки от бяла или светла естествена кожа, използвайте следните методи:

 • За почистване на светли, кожени обувки използвайте мека кърпа (най-добре фланелена), която вместо с вода намокрете с прясно мляко и я изстискайте.

 • Ако имате нужда от още по-добър избелващ ефект, прибавете към млякото лимонов сок и изчистете с кърпата обувките.

 • С помощта на лакочистителя много лесно ще почистите подметките на светлите кожени обувки отстрани.

Важна информация!

Не забравяйте, че кожата на така почистените и изсъхнали обувки трябва да се подхрани като се намазни.

 • След като измиете светлите кожени обувки можете да ги изтриете с памук с мляко за почистване на грим.

Как да почистваме кожени обувки отвътре?

Освежаването на кожените обувки отвътре е също толкова важно, колкото и почистването им отвън. Кожените обувки лесно абсорбират водата и потта. Представям ви няколко прости правила за това, как да поддържате кожените обувки, за да бъдат свежи и отвътре, които ще ви помогнат да избегнете неприятните миризми и инфекции по краката:

 • Ветрете обувките си. След като ги събуете, ги оставяйте на проветриво място без пряка слънчева светлина.

 • Старайте се да не ги носите всеки ден. Само по този начин ще могат да се проветрят достатъчно.

 • Един от домашните методи за отстраняване на неприятните миризми от кожените обувки е да сложите вътре чорап с камъчета за котешки кувети. Той служи именно за това – да абсорбира неприятните миризми. По същия начин ще се справи и с неприятните миризми от кожените обувки.

 • Ако искате вътрешността на обувката да не се боядисва от чорапите, напръскайте обувките вътре с лак за коса и ги оставете да изсъхнат.

 • За освежаване на вътрешността на обувките можете, разбира се, да използвате специално предназначените за целта дезодоранти за обувки, които ще намерите в офертата на нашия интернет магазин obuvki.bg.

Внимание!

Винаги прилагайте съветите върху свои обувки. Възможно е, описаните в статията методи не винаги да подействат правилно, което може да доведе до повреда на обувките. Помнете, че Вие прилагате описаните в статията съвети единствено на своя собствена отговорност, като текста по-горе не може да бъде считан за основание за евентуални рекламации.

Автор

Ewelina Gajoch

Почитателка съм на висшата мода, но в ежедневие избирам вечния френски стил, вдъхновен от парижките инфлуенсъри. В личен план съм любителка на изкуството и по-специално на творчеството на Едуард Хопър, далечните пътешествия и Хари Потър.

Оригиналният текст на статията е преведен и адаптиран за нуждите на блога на obuvki.bg от Хенрика Рупов.