Вредното въздействие на солта, с която се посипват улиците всяка зима, лесно може да бъде забелязано върху обувките. Солта оставя бели петна. Как да премахнете грозните петна и да предотвратите проникването на солта във влакната на материала, от който са направени обувките? Вижте нашите съвети!

Искате ли да научите тайната за премахване на петната от сол от обувките? Нищо сложно – действайте систематично.

Вредното действие на солта върху обувките

Солта по улиците е почти чист натриев хлорид. Използва се като средство за размразяване на снега и леда, така че улиците и тротоарите да не представляват заплаха за шофьорите и пешеходците. Какво е въздействието на солта върху обувките Ви?

Солта е повредила обувките Ви? Проверете как можете да подобрите външния им вид.

Натриевият хлорид обезцветява както лицевата, така и велурената кожа, като дори и висококачествени обувки могат да се повредят дотолкова, че да не стават за носене. Солта също така променя цвета и качеството на влакната на материалите. Ето защо е толкова важно не само от време на време да почиствате обувките си, но и да ги подготвите предварително за зимния сезон.

Премахване на сол от кожени обувки

Чудите се как да почистите кожените обувки от солта? Можете да действате по следните два начина:

1. Предварителни мерки:

  • импрегниране не забравяйте да импрегнирате кожените обувки преди зимния сезон. Благодарение на това обувките ще бъдат устойчиви както срещу влагата, така и срещу солта, която по-трудно ще проникне във влакната на кожата. Повторете този процес няколко пъти през зимата – оптимално всеки месец – за да се засили ефектът от действието на импрегнанта;

  • вазелин или мазен крем (само за лицева кожа!) ако все още не сте купили импрегнант, можете да използвате козметичен вазелин или мазен крем, като намажете цялата повърхност на обувките с него. По този начин солта няма да се залепва по лицевата кожа.

2. Почистване:

  • професионални препарати за почистванев асортимента на нашия онлайн магазин ще намерите професионални почистващи продукти, които ще Ви помогнат да се отървете от упоритата сол по обувките. Не забравяйте обаче да обърнете внимание дали продуктът е универсален или е предназначен за определен тип кожа. Препаратите могат да бъдат различни – за велур, за лачена кожа, за лицева кожа, а също и препарати за обувки с мембрана.

Внимание!

Постарайте се да премахнете петната от кожените обувки възможно най-бързо – колкото по-дълго солта остане по обувките, толкова по-трудно ще я изчистите.

Премахване на сол от текстилни обувки

Някои от нас дори през зимата не се отказват от любимите си маратонки или друг вид спортни обувки и ги предпочитат пред кожените боти и ботуши. Следователно солта, която е посипана по улиците и тротоарите, също може да остане по обувките от плат. Как да се справим в този случай?

Както при кожените обувки, така и при текстилните обувки, трябва да започнете с превантивните мерки. За тяхното импрегниране, т.е. за създаване на защитен слой върху обувките, можете да използвате специално предназначени препарати за спортни обувки. Следващата стъпка е почистването им, за което също ще намерите специализирани продукти (на етикетът им трябва да е обозначено, че това е например препарат за почистване на обувки с мембрана или конкретно на маратонки. Обърнете внимание на това).

Въпреки че машинното пране на спортни обувки може да бъде примамливо решение, ние не го препоръчваме. Това може да доведе до окончателна повреда на обувките, вместо да подобри външния им вид.

Други статии в нашия блог, които ще Ви подскажат как правилно да се грижите за обувките през зимата

В интернет ще намерите множество съвети как да почистите обувките си с домашни методи. Не забравяйте обаче, че най-ефективният и безопасен начин е да използвате професионални препарати. Разработването на техния състав се контролира от цели екипи от специалисти, които могат да гарантират, че ефектите от тяхното използване са възможно най-добри. Повече съвети можете да прочете в следните наши статии:

Внимание!

Винаги тествайте посочените съвети върху свои собствени обувки. Възможно е описаните методи невинаги да подействат правилно и това може да доведе до повреда на обувките. Помнете, че можете да прилагате описаните в статията съвети и решения единствено на своя собствена отговорност, а текстът по-горе не може да се счита за основание за евентуални рекламации.

Автор

Ewelina Gajoch

Почитателка съм на висшата мода, но в ежедневие избирам вечния френски стил, вдъхновен от парижките инфлуенсъри. В личен план съм любителка на изкуството и по-специално на творчеството на Едуард Хопър, далечните пътешествия и Хари Потър.

Оригиналният текст на статията е преведен и адаптиран за нуждите на блога на obuvki.bg от Хенрика Рупов.