Дамските чанти и обувки от лачена кожа изискват подходяща поддръжка, ако искате да се радвате на идеалния им външен вид възможно най-дълго. Как да се грижим за лакираната кожа? На първо място, не забравяйте, че ключът към успеха е редовното ѝ почистване и лъскане. Благодарение на това горният лакиран слой на кожата не се износва и напуква, а обувките и аксесоарите, изработени от този тип кожа, изглеждат дълго елегантно.

Поддръжката на лакираната кожа никак не е трудна, изисква се само постоянство и подходящо консервиране.

Как да се грижим за лачените обувки?

Ако искате лачените Ви обувки – без значение дали са на ток, от типа на оксфордите, мокасините или ботите – да не се напукват и мачкат, помнете за няколкото основни правила за тяхната правилна поддръжка:

  • Изработете си навика да почиствате лачените си обувки след всяко събуване. Повече информация за почистване на лачена кожа ще прочетете тук.

  • След почистването им (с фланелена кърпа навлажнена в прясно мляко, което няма да пресуши кожата като водата), помнете да полирате обувките със специално предназначените за това препарати – с тяхна помощ, не само ще излъскате обувките, но и ще ги предпазите от надраскване.

  • За полиране винаги използвайте кърпичка, никога четка, за да не надраскате обувките.

  • Не носете лачени обувки, когато температурите са под нулата – лачената кожа може да се напука.

  • Ако по обувките Ви има малки драскотини, за да ги почистите използвайте памук или клечка за уши и лакочистител без ацетон.

  • Старайте се да не завързвате лачените си обувки при сгънато стъпало – за да не се получат прекалено големи гънки.

  • Не оставяйте лачените обувки до силен нагревател, напр. радиатор. Кожата може да се напука или набръчка.

Важна информация!

При поддръжката на лачената кожа никога не използвайте препарати с восък – може да я напука или развали напълно.

Лачени аксесоари – как да ги поддържаме?

Лачените дамски чанти, портфейли и кожени колани изглеждат изключително елегантно и ефектно, но само при условие, че са поддържани в добро състояние. Както с обувките, така и с аксесоарите от лакирана кожа, за да изглеждат добре за дълго време, трябва да се поддържат редовно.

Можете, разбира се, да използвате същите трикове като при поддръжката на лачените обувки, както и да ползвате още тези няколко допълнителни метода:

  • Ако искате да почистите лачената си чанта, използвайте вода и сапун. Смесете течен сапун с хладка вода в пропорция 1:4, изтрийте чантата с навлажнената в разтвора кърпа и я изсушете с хавлия.

  • Ако искате лачените Ви аксесоари да бъдат още по-лъскави, използвайте разтвор от оцет и вода. Разбъркайте 3 с.л. оцет и половин чаша вода. Изстрийте чантата, портфейла или колана с направения разтвор след което само с вода, за да премахнете миризмата на оцета.

  • Навлажнената лакирана кожа е по-малко податлива срещу пукнатини и намачкване. За да намазните този вид кожа можете да използвате козметичен вазелин или минерално олио. Достатъчно е малко количество от тях, нанасяте и оставяте навлажнения аксесоар да изсъхне.

Лачени обувки и чанти, както и различни специални продукти за тяхното почистване и поддръжка ще намерите в асортимента на obuvki.bg. Не забравяйте, че само правилната поддръжка на лачените обувки и всички лачени аксесоари от самото начало на тяхното ползване е гаранцията, че ще Ви служат с години.

Внимание!

Винаги тествайте посочените съвети върху свои собствени обувки. Възможно е, описаните методи не винаги да подействат правилно, което може да доведе до повреда на обувките. Помнете, че описаните в статията съвети и решения можете да прилагате единствено на своя собствена отговорност, като текста по-горе не може да се счита за основание за евентуални рекламации.

Автор

Ewelina Gajoch

Почитателка съм на висшата мода, но в ежедневие избирам вечния френски стил, вдъхновен от парижките инфлуенсъри. В личен план съм любителка на изкуството и по-специално на творчеството на Едуард Хопър, далечните пътешествия и Хари Потър.

Оригиналният текст на статията е преведен и адаптиран за нуждите на блога на obuvki.bg от Хенрика Рупов.