Въпреки, че в България еспадрилите станаха чак толкова популярни cравнително скоро, то първите текстове за този модел обувки са намерени от… XIV век. В началото това са били обувки за фермери и физически работници, а за тяхното разпространение извън родината им – Испания – допринася самия Ив Сен Лоран. Научете повече за историята на идеалните летни обувки!

Знаете ли, че този вид обувки са носили на времето… войниците?

Обикновеното начало на еспадрилите

Най-старият спомен за обувки със сая от платно и подметки изработени от юта или слама, наречени espardenya на каталонски, датира от 1322 година. Името им идва от вида трева наричана esparto, използвана за тъкане на въжета и споменатите вече подметки. Тези прости обувки са били носени главно от селяните и бедняците.

Още от средновековието еспадрилите са били характерни за северна Испания (особено Каталуния) и южна Франция. Носили са ги – както днешно време – както мъжете, така и жените.

Знаете ли, че…?

Най-старият прародител на еспадрилите са намерените на територията на Гранада сандали с подметка изработена от трева, които могат да имат дори… 4 хиляди години.

Гордостта на Каталуния

Въпреки, че това може да звучи чудно, през по-късните векове еспадрилите придобиват малко или много политическо значение и стават символ на вътрешните испански конфликти. На една от най-известните фотографии на Сабино Арана, която представя основателя на Националната партия на баските в републиканския затвор, показва известния политик точно с тези характерни обувки.

4956

Подобни като на снимката еспадрили от Tommy Jeans

С течение на времето еспадрилите, особено в края на ХIХ и началото на ХХ век, стават вид обувки, характерни само за жителите на Каталуния и почти неразделен елемент от местната принадлежност. Много важен е фактът, че по време на испанската гражданска война през 1936-39 г. каталунските пехотинци маршируват с еспадрили, а не с войнишки обувки. Тук не става дума обаче за символични съображения, а за финансови – платнените обувки са били просто по-евтини.

Еспадрилите по модните дефилета

Първият бум на еспадрилите е през 40-те години. По това време в Барселона е открит бутикът La Manual Alpargatera, който съществува и до днес. Еспадрилите се харесват на принца на Уелс Едуард VIII, който ги открива по време на престоя си във Франция, а зад океана те стават известни благодарение на Лорън Бакал, която участва във филма “Кораловият остров”. В по-късните десетилетия тези типични испански обувки са популяризирани от легендарните испански художници – Пабло Пикасо и Салвадор Дали, които често са ги носили в ежедневие.

Преломен момент за еспадрилите се оказват обаче 70-те години, когато по инициатива на Ив Сен Лоран, който решава да си сътрудничи с един от производителите на тези обувки Лоренцо Кастанер, са създадени еспадрилите на платформа, които имат своя дебют на световните модни подиуми през 1973 година. Във връзка с това събитие, цената на тези обувки става по-висока и еспадрилите престават да се свързват с елемент от гардероба на бедните обществени слоеве.

4957

Еспадрили KARL LAGERFELD

Днес еспадрилите се носят не само в Испания, а по цял свят! Ако все още си нямате тези идеални за лятното време обувки, проверете широкият избор от модели дамски и мъжки еспадрили, които ви предлагаме в магазин obuvki.bg. Ако все пак не можете да се решите, проверете други наши статии от блога, които ще ви помогнат да опознаете по-добре тези обувки:

  1. Как да носим еспадрили? Идеи за летни стилизации!

  1. Как да носим мъжки еспадрили, за да изглеждаме добре?

  1. Еспадрили с връзки – вижте идеалните летни обувки

Автор

Agnieszka Ślęzak

Въпреки че спортните обувки и високите токчета не си пасват едни на други, точно тези видове обувки са сред любимите ми. В гардероба ми имам предимно черни дрехи и множество облекла с флорални мотиви. В личен план съм фенка на черния хумор, обичам животните и филмите на Куентин Тарантино.

Оригиналният текст на статията е преведен и адаптиран за нуждите на блога на obuvki.bg от Хенрика Рупов.