Ако не знаеш къде отиваш, няма значение по кой път ще тръгнеш” – казваше чешърският котарак в Алиса в Страната на чудесата. Не е важно къде, а е важно с какво. Осигурете на детето си всекидневното удобство, като му купите подходящи обувки. Но какви: с мека или твърда подметка? След малко ще научите отговора!

Стъпалата на детето растат заедно с него. Затова за правилното им развитие са нужни подходящи обувки. Прочетете каква трябва да бъде подметката!

Преимуществата на обувките с меки подметки

Изборът на детски обувки не е маловажен! Обувките трябва възможно най-малко да пречат на естествените движения на краката. Не забравяйте, че детето – правейки първите си стъпки – огъва стъпалата си в най-различни посоки, “търкаляйки” и изкривявайки ги на различни страни. За да осигурите комфорт и пълна свобода на движение на малчугана, обувките с мека и еластична подметка ще се окажат идеални. Благодарение на нея детето ще “усети” по-добре повърхността, по която стъпва и по този начин ще се научи да ходи по-бързо.

3734

Подходящата подметка на детските обувки подпомага правилното развитие на краката му.

Експертите съветват

Добре е, когато подметката се огъва до ⅓ от дължината си (от страна на пръстите!). Проверете това, като огънете обувката с ръце.

Детските обувки с мека подметка са не само функционални, но и удобни. Подходящо подбрани – повече подробности можете да прочетете в статията на моята колежка ще създадат комфорт на детето и то ще се чувства все едно че ходи на бос крак.

Истини и неистини. Мека контра твърда подметка

Преди години имаше убеждение, че добрите обувки за деца трябва да бъдат с твърда подметка и твърд форт на петата, за да предпазят краката от евентуални наранявания. Тази теория, заедно с развитието на детската профилактика, вече е остаряла! Оптималните обувки за малките деца трябва почти да не се усещат на крака; значи: с мека, гъвкава, но издръжлива подметка. Както казват физиотерапевтите – детското стъпало не се нуждае от подпомагане, а от възможно най-голяма свобода и подвижност, което подпомага правилното формиране на мускулите и растежа на костите.

3735

Търсейки обувки за деца, обърнете внимание на гъвкавостта на подметката.

Обувките с мека и тънка подметка са особено важни през първите години от живота на детето. Стъпалото – затворено в твърдата обувка – е с обездвижени пръсти, което допълнително затруднява пазенето на равновесие при ходене.

Напътствия за родители

Винаги, когато това е възможно, нека детето ходи босо. Както доказват педиатрите – това е от значение не само за мускулите и лигаментите на краката, но и за стимулирането на мозъка.

3736

Сандалите с меки подметки са идеалната опция за топлите дни.

Помнете, че здравите стъпала са основата за правилното развитие на Вашето дете. Детски обувки с мека подметка търсете в офертата на интернет магазин obuvki.bg. Ако пък се чудите, какви пантофи ще бъдат най-подходящи за детската градина, прочетете друга наша статия от блога.

Автор

Agnieszka Bednarek

Аз съм естетка и ентусиаст на нетрадиционните комбинации и кубинките. Признавам максимата на Салвадор Дали - "основата на всички победи е... облеклото!" Всеки ден изследвам тайните на шивачеството и плетивото. Определям това, което е неопределено.

Оригиналният текст на статията е преведен и адаптиран за нуждите на блога на obuvki.bg от Хенрика Рупов.