Въпреки че названията на тези модели обувки може да не Ви говорят много, сигурна съм, че сте ги виждали повече от веднъж и може би дори имате един чифт в гардероба си. Става въпрос за обувките на ток с характерните каишки т.нар. – Mary Jane и T-bar. Техният дизайн напомня ретро стила и е интересна вариация на класическите високи токчета. Бих искала да Ви обясня как да ги носите.

Обувките на ток от вида T-bar и Mary Jane можете да носите в жедневие и за по-формалкни случаи.

Mary Jane – обувки не само за малки момиченца

Историята на обувките под мистериозното име Мери Джейн датира от 20-те години на миналия век. В първоначалния си вид те са били със заоблени пръсти и дебели токчета. С течение на времето формата им претърпява значителна промяна, но характерният им елемент остава непроменен – ​​каишка, преминаваща напречно през стъпалото по-далеч или по-близо до глезена. Първоначално моделът бе “запазен” за най-малките и свързан с елитната, консервативна среда. Те все още са идеалните детски официални обувки.

Обувките Мери Джейн днес могат се носят не само от малките момичета, което доказа самата Кари Брадшоу. Главната героиня от поредицата “Сексът и градът” впечатлена от модела на дизайнера Маноло Бланик.

Знаете ли, че…?

Обувките Mary Jane носят името на героинята от комикса „Buster Brown” публикуван във вестник „New York Herald”.

2098

Обувките с каишка ще разнообразят всяка ежедневна стилизация.

Обувки от типа T-bar – танцът е началото

Обувките с каишки T-бар са се появили в модата едновременно с модела Мери Джейн. През 20-те и 30-те години и двата модела са се носели предимно от танцьорите. Всичко това благодарение на двете каишки образуващи Т-образна форма – които перфектно придържат стъпалото. През 50-те те успешно отместват от пиедестала моделът Мери Джейн в детската мода и стават популярни както за момичета, така и при момчета.

С течение на времето каишките (по-тънки отколкото в „детския” вариант) стават популярни и за жените. Моделите за танциорките са с по-нисък ток – понастоящем се срещат и на 10-сантиметрови токчета.

2099

Вижте как червените обувки с модел T-bar разчупват стилизацията, като ѝ придават ретро стил!

На кого ще подхождат обувките с каишки?

Мислите си дали обувките от тип Мери Джейн ще ви отиват? Всичко зависи от височината на напречната каишка. Колкото по-близо е до глезена, толкова повече може да скъсява крака и да го разширява. В моделите, където каишката е точно под кокалчето или на самия глезен ще бъдат подходящи за дългокраките и слаби дами. Повече за това, на кого ще отиват обувки с каишка около глезена, ще прочетете в друга наша статия.

Ако каишката е по-ниско, проблемът отпада. Няма да навреди на пропорциите на фигурата и няма да скъси крака. Този модел може да носи всяка от нас! Идеални за дамите с тясно стъпало – каишките чудесно ще придържат стъпалото.

2100

Черните обувки на ток Мери Джейн са класическият избор.

А обувките от типа T-bar? Подобно на обувките от типа Mary Jane, те са модел създаден за дамите със слаби стъпала. Освен това каишката по дължина на стъпалото оптически издължава долната част на фигурата и с това ще уцелите десетката даже и ако сте с по-закръглени форми. Тези обувки на се подходящи за дамите с по-масивни крака – този модел може оптически да “утежни” и скъси фигурата.

Вече сте решили, че това е вашият модел обувки? Чудесно! В obuvki.bg имате за избор множество варианти. Помнете, че в случай, че не бъдат подходящи за Вас, в obuvki.bg имате 30 дни за безплатно връщане.

Автор

Agnieszka Ślęzak

Въпреки че спортните обувки и високите токчета не си пасват едни на други, точно тези видове обувки са сред любимите ми. В гардероба ми имам предимно черни дрехи и множество облекла с флорални мотиви. В личен план съм фенка на черния хумор, обичам животните и филмите на Куентин Тарантино.

Оригиналният текст на статията е преведен и адаптиран за нуждите на блога на obuvki.bg от Хенрика Рупов.