Неотдавна сте си купили нови кожени обувки? Вероятно си мислите, че ще бъдат чудесни за дъждовните есенни дни и ще предпазят краката Ви от намокряне. Междувременно се прибирате у дома след първите есенни дъждове с мокри и премръзнали крака, а в главата Ви се ражда въпросът: все пак, пропускат ли вода кожените обувки?

За много от нас, когато обувките от естествена кожа пропуснат вода, най-често означава, че кожата от която са изработени не е естествена и качествена. Как е в действителност?

Обувки от естествена кожа – пропускат ли вода или не?

При нормални условия, кожените обувки не би трябвало да се намокрят така, че да пропуснат вода. Това означава, че на практика няма как влагата няма да влезе в обувките Ви, когато вървите по мокрия след дъжд тротоар или минавате през мокра поляна.

Не трябва да забравяте, обаче, каква е структурата на естествената кожа. Като всяка кожа тя има микропори, които от една страна осигуряват въздухопропускливост, а от друга … възможност за проникване на вода. Следователно, трудно е да се очаква, че след като минем през дълбока локва или нагазим до глезените във вода, обувките от естествена кожа ще бъдат като гумени ботуши.

Важна информация!

Помнете, че обувките винаги могат да пропускат вода по шевовете, дори и ако са от естествена кожа.

Как да предпазим обувките от водата?

Дали кожените обувки са обречени да пропускат вода? Нищо подобно! Въпреки, че избягването на локви е единствената рецепта, за да не Ви се намокрят краката, в останалите случаи можете да увеличите устойчивостта на кожата срещу влагата. Редовното боядисване е доказан и често препоръчван метод за предпазване на кожата.

1854

Препоръчително е, първият защитен слой боя за обувки да се нанесе още преди първото обуване. След това, обувките трябва да се почистват и боядисват на 2-3 седмици. Не забравяйте също, след всяко по-обилно намокряне, веднага да почистите кожените обувки – изсушете ги, почистете ги и ги боядисайте отново.

Експертите съветват

Обувките трябва да се боядисват само когато са сухив противен случай рискувате да повредите кожата. Обърнете особено внимание на тези места, където са шевовете на обувките, там най-лесно може да проникне водата.

Импрегниране и поддръжка на обувки от естествена кожа

Много важни са ежедневната поддръжка и импрегниране на обувките – външните фактори също износват естествената кожа. Благодарение на подходящата и редовна поддръжка със специалните препарати за импрегниране, обувките Ви не само ще изглеждат добре, но и няма да пропуснат вода дори и при силен дъжд.

Автор

Ewa Majchrzak

Аз съм фенка на кежуал стила и кецовете. В моя гардеб основни цветове са бялото, черното и пастелните нюанси. Почитателка съм на плуването, тенса, скандинавските криминални романи и се гордея с коткакта си с името Апостроф.

Оригиналният текст на статията е преведен и адаптиран за нуждите на блога на obuvki.bg от Хенрика Рупов.