Стиловете в дамската мода – как да подберете подходящи обувки?

2 min.

“Стилът е начин да покажеш себе си, без да се налага да говориш“ – казва американската модна дизайнерка Рейчъл Зоуи и аз напълно се съгласявам с нея. Ако искате да изразите себе си чрез дрехи, научете за най-популярните стилове в днешната дамска мода и как да съчетавате обувки с всеки от тях. Готови ли сте? И така, започваме!

Приготвих за Вас един малък наръчник със стиловете в дамската мода, наред с обувките, които подхождат за всеки стил.

Стилове в дамската мода

Athleisure

Athleisure (athletic + leisure) стил, включващ към ежедневните или елегантни стилизации, дрехи, обувки и аксесоари в спортен стил.

Бохо

Бохо стилът съчетава циганската бохемия със свободата на хипитата. Доминират етнически десени, цветя, пера, кожа и ресни.

Кежуал

Casual (от анг. „обикновен”) е ежедневния стил.

Кънтри

Кънтри стилът е модата от Тексас. Доминират каубойски боти и ботуши, фланелени ризи, кожени колани с големи катарами и шапки с големи периферии.

Етно

Етно стилът съчетава най-различни култури, сред които и ориенталските. Отличава се с феерия от цветове и десени.

Фолк

Този стил се вдъхновява от фолклора. Характерни са флоралните мотиви и бродериите.

Glamour

Glamour е стилът на Холивуд. Може да се опише с три думи: шик, елегантност и женственост. Основни са високите токчета!

Гръндж

Грънджът е определение на подстила на алтернативния рок. За този стил са типични широките пуловери, тежките обувки и допълненията с капси.

Хипи

Хипи модата е вдъхновена от тази субкултура. Тя е изпълнена с цветове, ресни и пера. Превъплъщава дивото в живота, естественото поведение и различните страсти. Обувките, свързани с тази мода са чехлите с марка Birkenstock.

Хипстър

Ако трябва с две думи да се опише стилът на хипстъра, бих казала: непринудена изтънченост. Хипстърът страни от масовата мода или т.нар. mainstream, но въпреки това обича марковите вещи.

Войнишки

Войнишкия стил е модата от военното поделение. Основният десен е камуфлажния − петна в кафявата и зелената цветова гама.

Normcore

Normcore (normal + hardcore) това е обикновеният стил. Правилото е просто: не е модерно да си модерен. Доминират дрехи unisex, важен е комфортът.

Парижки шик

Парижката мода е класическата елегантност, изчистеност на формите и минимализъм с доза изтънченост. Парижанките обожават балеринките, панталоните тип цигара и oversize саката.

Препи

Препи стилът е квинтесенцията на спортната елегантност. Стилът се ражда в Америка, а по-точно в тамошните колежи и висши учебни заведения. Блейзъри, чино шорти и мокасини – едни от множеството елементи на този стил.

Ретро

Латинската дума retro означава „в миналото” или „назад”. Стилът се свързва с множество елементи, които са типични за миналите епохи, като малки и големи капки, широки сака и обувките Mary Jane.

Рок-стил

Рок-стилът е модата на бунтарите. Доминиращите обувки са кубинките, масивните боти и biker boots.

Сафари

Сафари стилът е вдъхновен от африканската савана. Търсите екзотика в ежедневието си? Заложете на дрехи и обувки с анималистични мотиви.

Skate style

Скейт стилът съчетава в себе си свободата, дързостта и младежкия ентусиазъм. Топ са baggy панталоните, дългите чорапи и спортните обувки Vans.

Smart casual

Smart casual е по друг начин казано спортна (или непринудена) елегантност. Идеален компромис между типично елегантния и ежедневния стил.

Спортен

Спортния стил се отличава преди всичко с непринудеността и удобството. Анцузи, маратонки и удобни чантички за кръста.

Streetwear

Streetwear е стил на обличане, вдъхновен от публичното пространство. Точно създаден за градската джунгла! Спортни обувки и дрехи, но не само.

Винтидж

Vintage е използването на дрехи и обувки от миналите десетилетия. Характерна черта на този стил е съчетанието на противоположностите.

Îți recomandăm