„Всеки танц е откриване на самите нас“, това са думите на американската танцьорка и хореограф Марта Греъм. Преди да предприемете това амбициозно предизвикателство, помислете за нещо малко по-прозаично, но изключително важно – а именно, изборът на подходящи обувки. Какво да търсите и на какво да обърнете специално внимание? Бързам да Ви отговоря!

Преди да завладеете паркета, научете от тази статия, кои обувки най-добре “ще Ви понесат” в танца.

Дамски обувки за танцуване – как да изберем идеалните?

За да можете напълно да се наслаждавате на танца, нищо (ама нищо!) не бива да ограничава движенията ви. И въпреки че на този, който няма желание за нищо всичко му пречи, аз вярвам, че Вие не сте от този тип. Така или иначе изборът на подходящи обувки за танцуване не е от най-лесните. Преди да вземете окончателното решение, имайте в предвид танцовия си опит и кои стилове предпочитате. Едни обувки ще изберете за клубните танци, други за сватба, а трети за спортни танци.

Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат в началото:

Токчето

Ако тепърва започвате своето приключение, обуйте по-нисък и по-дебел ток (до 7 см), благодарение на който ще ви бъде по-лесно да държите правилна (и стабилна!) стойка. “Кубинският” ток ще бъде най-подходящ. Сменете го с по-висок само когато се почувствате по-уверени.

Размерът

В този случай е изключително важен! Танцовите обувки трябва да са с точен размер – по дължина и ширина. Ако обувките са отворени, пръстите трябва да свършват на равно с подметката. Не забравяйте, че не става въпрос само за комфорта ви, но и за вашата безопасност.

Експертите съветват

Избягвайте моделите, в които малките пръсти (кутретата) излизат отстрани т.е. извън подметката. Това може да предизвика не само контузии, но и загуба на стабилност.

112

С удобни обувки за танци ще избегнете болезнени контузии на стъпалата

Подметката

Зависи от повърхността, по която ще танцувате. Ако търсите обувки за сватба или абитуриентски бал, изберете тези с микрогума, благодарение на която няма да се хлъзгате, дори и ако пода е с плочки. Кожените и велурените подметки са подходящи за паркетен дансинг. Тя ще улесни множеството пируети, въпреки че нейният минус е, че се изтърква по-бързо и започва да се хлъзга.

Спортни обувки за танци? Защо не!

„Dancing in the street” – ако започвате деня си с тази песен, определено ще ви харесат обувките за танцуване в streatwear стил. В много музикални клипове се забелязват класическите бели Converse. Благодарение на дебелата им, но гъвкава подметка всеки дансинг е техен и друго важно нещо, тези обувки гарантират правилна амортизация на краката ви. Ако се опасявате, че бързо ще се цапат (което е естествено, особено в танца), прочетете нашите съвети: „Как да изчистим белите кецове Converse за да са снежно бели?”.

113

Класически бели обувки на марката Converse ще намерите на obuvki.bg

За улични танци подходящи ще бъдат също обувките от серията Nike Air Max. Дишащата горна част на обувката ще осигури добра вентилация на стъпалото, а подходящата стелка – ще отстранява влагата. И въпреки че, това не са типичните обувки за танци, имат едни много важни качества, като силно сцепителното ходило или въздушните възглавнички под петите, подпомагащи подходящата амортизация.

„Танцувайте до зори”

Обувките за танци в сравнение с обувките, които носим в ежедневие не се променя толкова с промените на модните тенденции. Затова при избора си на обувки за танцуване, не се стремете, да се водите по най-новите модни тенденции на световно известните дизайнери, а се съобразете най-вече с удобството си – основно в случая. Обувки за клубно парти, за сватба и аматьорски танци ще намерите в интернет магазина obuvki.bg

Автор

Agnieszka Bednarek

Аз съм естетка и ентусиаст на нетрадиционните комбинации и кубинките. Признавам максимата на Салвадор Дали - "основата на всички победи е... облеклото!" Всеки ден изследвам тайните на шивачеството и плетивото. Определям това, което е неопределено.

Оригиналният текст на статията е преведен и адаптиран за нуждите на блога на obuvki.bg от Хенрика Рупов.