ПРОЛЕТ/ЛЯТО ’24! Открийте горещите трендове за сезона! ПРОВЕРЕТЕ >


Маратонки за бягане по асфалт, по естествен терен и стартови: топ модели на известни марки

Никак не е трудно да се пристрастите към бягането. Въпреки това, изборът на подходящи маратонки за бягане, които да се справят при различни условия може да се окаже малко предизвикателство. И така, кои обувки за бягане си заслужава да имате, за да направите тренировките си възможно най-полезни и удовлетворяващи?

Вижте най-популярните маратонки за бягане и научете кога да ги използвате.

SS 24

Градските маратонки за бягане са тренировъчни обувки, пригодени за бягане по твърди повърхности. Много модели са подходящи за различен терен, но обувките за асфалт се характеризират с висока степен на амортизация. Всичко зависи също от теглото на бегача, за да могат обувките да вършат работата си.

градски бегачи, които тичат по тротоара с обувки за бягане aidas, ascis и mizuno

Ако в описанието на даден модел не е посочено максималното тегло на потребителя, търсете маратонки, чиито основна характеристика е просто добрата амортизация. Ценна насока може да бъде разликата във височината между петата и пръстите (т.нар. drop) – при маратонките за бягане тя е по-голяма. Обикновено по-високият drop от около 10-12 мм се равнява на по-добра амортизация.


Съвети от треньор по бягане

Хуберт Дуклановски - треньор по лека атлетика
Хуберт Дуклановски – треньор по лека атлетика

Когато избирате къде да живеете, най-важни са детайлите – и точно по същия начин трябва да изберете маратонките за бягане, с които да покорявате нови дистанции. Детайлите са от ключово значение!

Най-важното е да подсилваме краката си, като използваме два или дори три чифта обувки с различна амортизация, които да сменяме. Това е от съществено значение, за да могат нашите глезенни стави и нашата опорно-двигателна система да се подсилят една спрямо друга. Когато разполагаме с няколко чифта, ние имаме предимство, защото осигуряваме на тялото си нещо допълнително. Това ни позволява да останем по-дълго време здрави, а и обувките ще могат да се възстановят. Да, точно така – обувките също се нуждаят от малко почивка.

Най-важното е в колекцията си да имаме обувки, които харесваме, за да можем да ги носим с удоволствие, с адекватна амортизация, защото това е основното, и изключително бързи, защото целта на всеки от нас е да покори любимия маршрут в любимия град в красив, силен, пружиниращ и рекорден ритъм.

Винаги си заслужава да се стремите към съвършенство, затова потърсете маратонки за бягане, които да бъдат основна част от Вашата подготовка от специалистите на obuvki.bg

Нека не забравяме и за упражненията за стъпалата. Кои от тях Ви препоръчвам?

·       С ластични ленти: 2-3 упражнения с 6-8 повторения, 2-4 серии, 1 път седмично.

·       Масаж върху топка, напр. топка за тенис/голф, преди и след всяка тренировка за стимулиране на нервната система.

·       Кратки ритмични упражнения на трева с боси крака – започнете с ходене с различни темпове, напр. 50 м спокойно, 50 м бързо х 4.

Кога да правите тези упражнения? След всяко бягане. Един път седмично в началото е достатъчно. Гарантирам Ви, че ще усетите мускулите си веднага.

Обувките са важно допълнение, но все пак само допълнение. Запомнете: силното стъпало е опората на бягането, а обувките са идеалното допълнение – последното звено.

Нека те Ви водят към успеха!

adidas

Избирайки маратонки за бягане по асфалт на adidas, можете да сте сигурни, че тренировките ви ще бъдат ползотворни и най-вече безопасни. Маратонките за бягане ADIDAS ADIZERO SL RUNNING SHOES са снабдени с най-съвременните системи за амортизация – Lightstrike и Lightstrike Pro, които ви гарантират поддръжка на ефективността при дълги разстояния и подобряване на концентрацията с всяка стъпка. Радваща бегачите по цял свят, линията adidas Adizero се отличава с ключови елементи, които осигуряват необходимия баланс между стабилността, издръжливостта и добрата амортизация.

обувки за бягане adidas asphalt

Asics

Маратонките Asics Dynablast 3 от колекцията Asics Performance са създадени за бягане по твърди пътеки. Те осигуряват изключителен комфорт за глезенните и коленните стави при тренировки на открито или в спортна зала. Създадени от мека мрежеста материя, те перфектно прилягат към стъпалото като осигуряват комфорт и въздухопропускливост. Пяната FlyteFoam Blast, която отличава този модел, гарантира висока амортизация и динамичен отскок по време на бягане.

обувки за бягане asics asphalt

Mizuno

Маратонките Wave Skyrise 3 на японската марка Mizuno се отличават с изключителна мекота, подсилена в областта на големия пръст. Изработена от мрежеста материя AirMesh, саята осигурява комфорт при бягане по асфалтови повърхности, а дебелата подметка от пяна Mizuno Enerzy е отговорна за високото омекотяване. Освен това протекторът на обувката е от гума X10, която се намира само в стратегическите зони на петата, което значително увеличава еластичността ѝ.

обувки за бягане mizuno asphalt

Ако ви е омръзнало да тренирате в градската джунгла или просто искате да се наслаждавате на активността на открито, ще са ви необходими специални маратонки за бягане т.е. от вида trail. По-важна от амортизацията при тези маратонки е здравата подметка с грайфер. Тя осигурява добро сцепление по горски и планински пътеки, улеснява придвижването по неравни повърхности и предотвратява подхлъзване. Добрите trail обувки имат и подсилена сая, така че ако планирате да тренирате редовно по естествен терен, този модел модел маратонки ще бъде добра инвестиция.

adidas

Маратонките за бягане Terrex Agravic Flow 2 на водещата марка adidas са специално разработени за планински пътеки. Изпробвани и тествани от експерти по крос-кънтри, те се отличават със здрава защита и лека амортизация. Устойчивата на износване мрежеста сая със специална конструкция осигурява нужната въздухопропускливост по време на бягане. Подметката е снабдена с технология Continental™ с външно ходило с шипове, за да осигури сцепление при всякакви условия.

Подготвяте се за бягане по изключително кални повърхности? Маратонките за бягане adidas Terrex Agravic Flow 2 Gtx GORE-TEX са предназначени за тежки метеорологични условия с дишаща мембрана, която не пропуска влагата. За вашата безопасност ще се погрижи и амортизационната система Lightstrike, която подпомага скоростта и гъвкавостта по неравен, кален терен.

Salomon

Маратонките за бягане по естествен терен на Salomon ще отговорят на очакванията дори на най-опитните бегачи. Speedcross 6 са леки и осигуряват отлично сцепление със земята, като същевременно отвеждат калта по-бързо. Саята е изработена от плътно изтъкана мрежа, която не позволява навлизането на пръст и чакъл вътре в обувките.

Ако планирате да тичате по мокри и неравни повърхности, вижте също модела Supercross 4 Gtx W GORE-TEX, които благодарение на специализираната мембрана предпазва краката както от изпотяване, така и от намокряне.

New Balance

За любителите на бягането New Balance създаде модела Fresh Foam Hierro v7, който ще премине изпитанието дори по най-взискателните терени. Той спечели множество почитатели благодарение на новото си свръхлеко тегло, което значително влияе на скоростта и комфорта на бягане. Маратонките за бягане New Balance Hierro v7 съчетават изключителната амортизация с невероятно сцепление, гарантирано от подметката Vibram Megagrip.

Asics

Маратонките Asics, по-специално моделът Gel Sonoma 7, осигуряват отлично сцепление благодарение на специалното ходило. Нещо повече, благодарение на междинната подметка, която е изработена изцяло с технологията AMPLIFOAM™, тези обувки гарантират изключителен комфорт при бягане по неравни повърхности. Задната част на обувките е снабдена с технологията GEL™, която осигурява допълнително омекотяване по време на бягане.

Тренировъчните маратонки са класическият и в същото време най-универсалният модел маратонки за бягане, подходящи както за начинаещи, така и за напреднали бегачи. Те са особено подходящи за ежедневни, малко по-дълги, но не прекалено бързи тренировки. Подходящи са за бягане по твърди повърхности, като осигуряват оптимален комфорт и свеждат до минимум риска от травми.

Тренировъчните маратонки имат доста солидна конструкция, по-дебела подметка и са оборудвани със системи за стабилизиране. По този начин обувките абсорбират ударите и омекотяват удара в земята по време на бягане, като по този начин намаляват натоварването върху ставите. Степента на амортизация обаче трябва да бъде съобразена с типа на вашето стъпало. Разберете дали имате неутрално, пронаиращо или супиниращо стъпало като прочетете статиите за избор на дамски и мъжки маратонки за бягане.

ВНИМАНИЕ!

Когато си купувате маратонки за бягане, не забравяйте те да бъдат с 0,5-1 см по-големи от обувките, които носите в ежедневие. По време на тренировки краката се подуват, така че малко по-големият размер на обувката ще предотврати появата на мазоли или протриване.

Стартовите маратонки за бягане са донякъде противоположни на тренировъчните. Те няма да са подходящи за дълъг джогинг всеки ден, но са незаменими при динамични тренировки или състезания. Тези модели са по-леки, по-меки и по-добре прилягат към стъпалото, а системите за амортизация и ограничаващи движението на крака са сведени на практика до минимум.

Стартовите маратонки осигуряват по-добра динамика на бягане, затова са особено ценени от опитните спортисти, които искат да се представят по най-добрия начин. Въпреки това те не трябва да се използват за ежедневни тренировки, тъй като не само няма да гарантират подходящата амортизация, но и ще се износят по-бързо.

Съвременните технологии, използвани в маратонките за бягане могат да направят тренировките ви по-приятни, по-удовлетворяващи и най-вече по-безопасни. Проверете какви маратонки за бягане сме подготвили за вас в obuvki.bg, и намерете модела, който най-добре задоволява спортните ви амбиции. Пожелаваме ви приятни и ползотворни тренировки.

Оригиналният текст на статията е преведен и адаптиран за нуждите на блога на obuvki.bg от Хенрика Рупов.
Абонирайте се за нашия бюлетин...За да получите 18 лв. отстъпка за първи покупки!
Проверете в магазина
nike go flyease цена, детски гумени ботуши, дамски ботуши, куфар, гумени ботуши, Чанти Liu Jo, детски маратонки, Червени обувки на висок ток, дамски пантофи, geox, обувки онлайн, Черни кубинки, Златисти чанти, Бежови боти, дамски чизми, Мъжки обувки NIKE, дамски портмонета, найк, боти на ток, togoshi, зимни обувки, чорапи, Мъжки Nike Air Max 90, skechers, дамски часовници, Кафяви ботуши, Сребърни часовници, детски боти, часовници дамски, Чанти Guess

Този сайт използва бисквитки (cookies), с цел осигуряване на услуги с най-високо качество. Ако продължавате да ползвате този сайт, Вие се съгласявате с използваните от нас бисквитки. повече информации

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close