22 факта за Майкъл Джордан, които трябва да знаете след The Last Dance

8 мин.

Премиерата на последния епизод на „Последният танц“ отдавна мина, но аз все още оставам в носталгично настроение след няколко часовото завръщане в 90-те години. Майкъл Джордан е завладяваща фигура, не защото 20 години след края на кариерата си той продава милиони чифтове обувки всяка година. А защото неговата богата биография изпълни поредицата с любопитни факти, които успях да събера в едно доста дълго резюме. Фактите са 22 на брой.

Майкъл Джордан беше повече от рок звезда през 90-те. Той беше феномен. Преди 30 години най-известните хора в света бяха той, Майкъл Джексън и Йоан Павел II. Няма човек, който да не е чувал за тях и днес казват, че сериалът е един поздрав към публиката с посланието „Хей, все още съм тук, вижте!“.

В праймтайма си Джордан е бил заобиколен от тълпа навсякъде, всички искали да говорят за него и не са се нуждаели от социални медии за това. Ако играеше днес и използваше социалните медии, профилите му щяха да имат повече последователи, отколкото профилите на ЛеБрон Джеймс, Кристиано Роналдо или Лео Меси. И със сигурност би било така, особено ако той приемеше това предизвикателство като всички останали.

Популярността на Джордан надхвърля всякакви цифри. И до днес можете да видите обувки с неговото лого по градските улици. Постоянно се появяват нови договори с Неймар-младши, Пари Сен Жермен и изключително популярни колаборации, като тази с Травис Скот.

Телевизионният сериал за Джордан и Чикаго Булс трябва задължително да се гледа, а това важи не само за феновете на спорта, но и за всеки, който иска да види какво е величието и колко е необходимо да се посвети (включително от себе си), за да се стигне до върха. „Последният танц“ е възможност също и за мен, като фен на Майкъл Джордан, да Ви запозная с 22 интересни факта за него.

Факт 1: Той е най-добрия търговец на маратонки сред баскетболистите

Освен сезоните във Washington Wizzards, Джордан се оттегля от баскетбола още преди 22 години. През 2019 г. той печели повече пари, продавайки спортни обувки, отколкото всеки друг активен баскетболист. Статистиките, предоставени от Forbes, са впечатляващи. Ако съберем печалбите на петте следващи места в статистиката след Джордан, които са ЛеБрон Джеймс, Стивън Къри, Кевин Дюрант, Дуайн Уейд и Джанис Антетокумпо, няма да достигнем печалбите на Джордан.

Те са по-малко с цели 31 милиона долара.

Всъщност само Converse Chuck Taylor може да се похвали с по-впечатляваща продажба на баскетболни обувки, които обаче вече не се използват за този спорт.

Факт 2: Какво слуша Джордан точно преди началото на шестата финална серия?

Отговорът е: Кени Латимър. Точно същата информация получаваме гледайки документалната поредица “The Last Dance”. Това е точно сцената, когато Джордан влиза в автобуса на клуба със слушалки и театрално се поклаща в ритъма на музиката. Някой от колегите му го пита какво слуша, а Джордан споменава името на музиканта, като добавя, че тези записи не са публикувани още никъде.

Два дни след публикуването на двете последни серии от ”The Last Dance”, Кени Латимър пише в Туитър, че Джордан слуша тогава песни от плочата “From the Soul of Man”. Плочата има своята премиера чак през октомври 1998 година.

Знаете ли ,че…?

Официалният плейлист от The Last Dance на Spotify е последван от близо 200 хиляди души! Първото парче е Alan Parson’s Projec – Sirius – Chicago Bulls Theme Song, което е било пускано по време на представянето на играчите преди мача.

Факт 3: “The Last Dance” не е сниман в имението на Джордан

Баскетболистът отказва да снима интервюта в имението си във Флорида, а екипажът на Джейсън Нехир (режисьор на документалния филм) така и не се приближава до вилата му. Наблизо са намерени три къщи, където са се провеждали интервютата.

Записите с втората звезда на Чикаго Булс, Скоти Пипън, са се провели в празния му салон. Това обаче е домът на баскетболиста, който е закупен малко преди интервютата и салонът все още не е бил обзаведен. Денис Родман пък е интервюиран в хотелска стая.

Факт 4: Ще се произвеждат якета за охранители от Jordan Brand

Ежедневно Джордан е бил заобиколен от шестима телохранители. Има една снимка на баскетболиста, който излиза от Ферарито си – за много фенове най-важното на тази снимка е регистрационният му номер, т.е. M Air J. Снимката обаче има втори, много интересен аспект. Това са жълтите якета с надпис „Security“ на гърба. Тези якета ще бъдат пуснати през октомври тази година от Jordan Brand. На гърба ще има думата Security, а отпред – логото на марката с думите Jordan Security.

Охраната на Джордан е важна част от ежедневието на баскетболиста. Някои от тях са му станали приятели. По време на едно от пътуванията си из Чикаго, Джордан и охраната му влизат в салон за татуировки. Не след дълго от салона излизат шестимата му бодигардове с татуирано лого на марката на раменете си.

Факт 5: Най-големия неуспех на Джордан е

… състезанието за кошове за три точки през 1990 г. Джордан никога не е бил изключителен стрелец на далечни разстояния и поканата за подобно мероприятие е била изненадваща за него. Джордан приема офертата и отбеляза един от най-големите провали в кариерата си в NBA. Великият Майкъл Джордан вкарва само пет точки. И за този момент няма какво друго да добавя по въпроса.

Факт 6: Пицата, с която се е натровил Джордан е била пеперони

След 22 години митът за така известния мач, наречен Flu Game, в която Джордан се олюлява, се срива. Това е петата игра от финалите през 1997 г. срещу Юта Джаз. Отслабеният Джордан вкарва 38 точки, а обувките, които носи на мача са продадени за 104 хиляди долара години по-късно.

Пицата, доставена в апартамента на Джордан е обикновена пеперони. Донесена е в апартамента на Джордан от Крейг Файт. Тази информация не е налична в „Последният танц“, но веднага след излъчването на последните епизоди доставчикът се разкрива пред медиите в САЩ.

Знаете ли, че…?

Тим Гроувър, личният треньор на Джордан, точно преди 5-тия мач е казал на звездата, че щом ще играе не може да си прави по-големи почивки. Най-лошото, което може да направи е да си почива. Джордан се вслушал в съвета му, играл 44 минути и 17 секунди. Припомням само, че баскетболния мач в NBA продължава 48 минути.

Факт 7: Джордан е играл със 7 модела обувки в 6-те от финалите си в NBA

Може и да Ви се струва, че 6-те финала на Джордан в NBA и Чикаго Булс се равняват на 6 емблематични модели обувки. Грешка. Общо 7 модели са взели участие във финалната битка за титлата. През 1991 г. виждаме Jordan 6 Infrared на краката на Джордан на финала. Година по-късно, Jordan 7 True Red, а през 1993 г., Jordan 8 Play-Off.

Знаете ли ,че…?

Най-известните Air Jordan 7 не са тези от финалите, а с цветова гама Olympic, с които Джордан участва по време на Олимпийските Игри през 1992 г., както и моделът Bordeaux, с който участва в Мача на Звездите на NBA.

Завръщането в NBA е когато Джордан печели четвъртата си титла в лигата с модела Jordan 11 Bred. Петата му помага да вземе моделът Jordan 12 Play-Off и разбира се прочутата Flu Game. Последното, шампионско представяне е с два чифта обувки. Jordan 13 Play-Off и Jordan 14 Last Shot.

Факт 8: Спортистът се занимава с благотворителност

Още когато играеше в Wizzards, Джордан е дарил цялото си възнаграждение на пострадалите от терористичната атака на World Trade Center от 11 септември. Същото прави и след заснемането на “The Last Dance” – целият приход от поредицата е дарен на пострадалите в пандемията от коронавируса.

Факт 9: Майкъл Джордан не в мрежата

Да, малко пресилено е, но става въпрос, че Джордан няма лични профили в социалните медии, не виждаме живота му, случки, заснети с телефона и т.н. Имал е моменти,в които е приемал прoфила в Туитър на Charlotte Hornets, тоест клуба, на който е собственик. Но това е еднократно събитие.

Има, разбира се, профили на марката Jordan. Марката има 10,2 милиона харесвания във Facebook и два пъти повече в Instagram. В Twitter те са още 4 милиона, YouTube 386 хиляди зрители, а най-малкото отроче на социалните мрежи – TikTok – 62,5 хиляди последователи.

Факт 10: Nike в първия сезон на Джордан е спечелил 126 милиона долара

Планираните приходи от продажбата на обувките на Джордан трябвало да бъдат около 3 милиона долара. Извинете, но това си е огромен успех. Мисля, че шефовете на Nike са били много изненадани.

Знаете ли, че…?

Първият рекламен контракт на Джордан е с Nike 500 хиляди долара за сезон. По онова време това е астрономическа сума и такъв контракт няма никой от NBA. В това число и най-големите звезди като Меджик Джонсън и Лари Бърд.

Факт 11: Майкъл Джордан е играл с три номера в NBA

Първите два номера, с които Джордан играе са, разбира се, 23 и 45. Третият обаче е 12, с който Джордан играе само веднъж на мача с Орландо през 1990 година. Това не е планирано по никакъв начин. Фланелката на Джордан с номер 23 е била мистично открадната и не е било възможно да се достави резервен комплект. Така че Джордан е трябвало да играе с номер 12 и то без име на гърба.

Знаете ли, че…?

Четвъртият номер на Джордан е била 9-ката. С този номер е играл по време на Олимпийските игри.

Факт 12: Джефри Джордан има магазин за обувки в Маями

Джефри Джордан, синът на Майкъл, решава да отвори в Маями магазин за обувки. Той се казва TrophyRoom.

Факт 13: Коя е любимата пура на Джордан?

В интервю през 2005 г. Джордан призна, че любимата му пура е Partagas Lusitanias. Известно е, че Джордан е пристрастен към пурите, а на много снимки от миналото, както и в сцени в „Последният танц“, той е с пура.

Факт 14: Майкъл Джордан носи нови обувки на всеки мач

Това е интересна история, защото е свързана с детските емоции и спомени. Новите обувки го карат да се чувства като развълнувано хлапе, отварящо кутия с подаръци. Въпросът е – какво е направил Джордан с всички тези чифтове? Много от тях печелят колекционери, а други чифтове той с гордост раздава след мачовете.

Факт 15: Джордан е спечелил над милиарда долара с Nike

В кариерата си той е направил споменатия милиард долара само от Nike. Първоначално договорът е за 500 хиляди долара годишно за пет години. В момента стойността на Джордан е 2,1 млрд. долара според Forbes. Ежегодишно Джордан прибира над 100 милиона долара само от Nike.

Факт 16: Джордан въвежда широките шорти в NBA

Именно Джордан въвежда модата за широки къси панталони в NBA. Една от историите разказва, че му е било неудобно, защото под шортите на Чикаго Булс спортистът е носил шорти на университета в Северна Каролина за късмет. Затова е трябвало да започне да носи по-големи и малко по-дълги шорти.

Сигурният факт е, че именно той за първи път играе с големи шорти.

Интересно е обаче, че има легенда, според която Джордан сам е ушил по-големи шорти от два чифта шорти (по друга версия той просто е поискал по-големи шорти). Тази романтична история на шиенето съвпада донякъде със занятията му в колежа, където той се научил да шие, защото твърдял, че никога няма да си намери жена и трябва да може да прави всичко сам.

Факт 17: Организира турнир по голф за звезди

От 2001 г. Джордан организира благотворителен турнир, на който са поканени най-големите звезди на шоубизнеса и спорта. Играли са в него Уейн Грецки, Майкъл Фелпс, Самюел Л. Джаксън и Марк Уолбърг. Събраните средства са били дарени на благотворителни организации и организации като Cats Care, Make-A-Wish, Opportunity Village или Keep Memory Alive.

Факт 18: Той е ноуморим

Този факт виждаме в „Последният танц“ на практика през целите 10 часа. Има обаче няколко ситуации, които ще Ви изненадат. Един от любимите ми, ако не и любимият ми, е мачът от 1988 г. в Юта Джаз. В една от акциите си Джордан вкарва топката в коша над 185 сантиметровия Джон Стоктън (Джордан е висок 198 см). Някой от публиката му извиква да опита с някого с неговия ръст. Няколко акции по-късно Джордан вкарва топката в коша със замах над високия 210 см Мелвин Търпин. След това действие той се обръща към публиката и пита: сега достатъчно висок ли е?

Факт 19: 1 долар похарчен от всеки средностатистически американец е

… все едно Майкъл Джордан да похарчи 21 582 долара. Тази цифра се базира на средната цена на жилищата и средната заплата в САЩ. През 2019 година Джордан печели 34 246 долара на час.

Факт 2: “Космически забивки” – никой не е очаквал такава печалба

230 милиона долара е спечелил филмът „Космически забивки“ от продажби на билети в кината. Може да не е впечатляващ резултат по настоящите стандарти, но през 1995 г. това прави голямо впечатление. Той надмина всички очаквания и е най-касовият баскетболен филм в историята.

Факт 21: Защо е обичал да изплезва езика си по време на игра?

Джордан имаше тик, докато си проправяше път към коша, често да се плези. По всичко личи, че това е наследствено от баща му. Експертите казват, че състоянието е пряко свързано с концентрацията и отхвърлянето на други разсейващи фактори по време на игра.

Факт 22: Предай това на приятеля си Ди Джей

Рекордът в кариерата на Джордан в плейофа е 63 точки, хвърлени в известния мач срещу Бостън Селтикс. След тази среща легендата на NBA Лари Бърд казва, че това не е Джордан, а Бог, преоблечен като Джордан. Оказва се обаче, че тази среща има и още един силен цитат.

Ден преди мача Джордан играе голф с играча на Селтикс – Дани Айнг. След като играта приключва, той казва на съперника си – кажи на Ди Джей, че утре ще имам нещо за него. Джордан има предвид играча, който го крие през повечето време от мача срещу Селтикс, Денис Джонсън. 63-те точки вече са история.

Е, за кой от фактите не знаехте и кой Ви допадна най-много?

Препоръчано за Вас
Абонирайте се за нашия бюлетин...За да получите 18 лв. отстъпка за първи покупки!
Проверете в магазина
Сребристи обувки на висок ток, Бели дамски кецове, Червени чанти, Дамски обувки Guess, Чанти Love Moschino, Детски обувки Geox, Сребристи дамски боти, Розови дамски кецове