Дамската мода има за какво да бъде благодарна на мъжете. Имам предвид тук, не само модните дизайнери от мъжки пол, но и дрехите, които са били резервирани на времето само за мъжете. Днес могат да ги носят и жените. Вижте кои дрехи и обувки са били създадени единствено за мъжете, а в днешно време са базов елемент на дамските стилизации.

Дрехите от мъжки тип на са предназначени единствено за мъжкараните! Прочетете историята на популярните елементи от дамските гардероби, които водят своите корени от мъжките дрехи.

  • Обувки на ток

Да, добре виждате – обувките на ток са създадени за мъжете! Тяхната история датира от началото на XVI век. Първоначално те не са имали за цел да подчертават прасците или да добавят няколко сантиметра към височината, но са имали главно практическа функция – по време на езда токчетата са били необходими за поддържане на стъпалата в стремена. С времето обувките на ток започват да определят социалния статус – само представители на горните слоеве на обществото са можели да си ги позволят. По този начин те се превърнали в отличителен белег на високопоставените мъже.

Катерина де Медичи се смята за първата жена, която е носила високи токчета. Тя ги слага за пръв път през 1533 г. на сватбата си с Орлеанския принц Анри II де Валуа. През следващите 200 години тези обувки се считат за визитна картичка на буржоазията – до Френската революция, когато равните обувки стават модерни, за да се подчертае равенството на всички граждани. Точно тогава мъжете спират да носят токчета. 100 години по-късно те стават основни обувки само за жените.

  • Панталони

Вероятно няма по-основен елемент от мъжкия гардероб от панталоните. Първите модели са били известни в началото на нашата ера и са били носени от представители на номадските народи до древния Рим. По това време панталоните, изоставени в полза на свободните туники, се смятат за варварски дрехи. Ясно разделение на женското и мъжкото облекло става през Средновековието, а първите панталони за мъже приличат повече на чорапогащи и се носят под рицарските доспехи. С течение на времето панталоните претърпяват своята еволюция и се превръщат в един основен елемент от дамския и мъжкия гардероб, а не са само бельо.

В продължение на много векове жена с панталон не е била само необичайна гледка, а дори възмутителна. Например, това дали Жана Д’Арк, която е яздела на кон, владеела е меч и е носела панталони, е била жена, години наред беше поставяно под въпрос. Това е била и една от причините тя да бъде изгорена на клада. Едва в средата на XIX век и силните движения на еманципацията поставиха началото на премахването на ограниченията в женското облекло. Амелия Блумер бе жената, която застана зад това, публикувайки споменатите лозунги във воденото от нея месечно издание на вестник „The Lily”. От нейната фамилия идва определението „блумърси”, или буфанестите панталони, които често е носела.

Елизабет Смит Милър се счита за проектантка на първите дамски панталони. Това става през 1850 година. През 20-ти век дизайнерката Коко Шанел, актрисите Катрин Хепбърн и Марлене Дитрих изиграват огромна роля за това, този елемент от дамското облекло да стане все по-известно. Днес жена с панталон не е нищо необичайно – дамите ги носят също толкова охтно като роклите и най-вече – имат право на избор, как да се обличат.

Знаете ли, че…?

Забраната за носене на панталони от жителките на Париж е официално отменена през… 2013 година.

  • Оксфордки

Използване на едни от най-елегантните мъжки обувки в дамското облекло? Защо не! Оксфордките вече навлязоха в каноните на женската мода завинаги. Тяхната история започва обаче през XIX век като оксфордките са мъжки обувки. Тогава студентите от Оксфордския университет започват да носят елегантни обувки с по-ниска сая. Дотогава оксфордките са били обувки над глезена закопчани с катарами. Днес те обикновено са ниски обувки с връзки. Те се появяват в дамските гардероби след Първата световна война, когато дамите са принудени да “заемат местата” на мъжете си, които тогава воюват на фронта, и започват да се обличат като тях.

Дамските оксфордки могат да се носят не само за елегантно – например с костюм. Чудесно се вписват и в по-непринудени варианти, както с поли така и с рокли. За повече инспирации с тези обувки, които можете да обуете вместо балеринки или лоуфъри ще намерите в статията ни за стайлингови инспирации с оксфордки в главната роля.

  • Костюм

И тъй като вече сме във официалното, мъжко облекло, нека проследим историята на самия костюм – в крайна сметка, той е и дамска дреха. Една от най-известните привърженички на тази дреха е била Жорж Санд – френска писателка от романтизма. Прякорът ѝ не е единственият мъжки атрибут, с който е била известна. Тя е правила всичко, което не е било пристойно на една жена – пушила е лула, псувала е и … е носела костюм. Това обаче не е бил израз на еманципация, а опит за вписване в тогавашния изключително мъжки свят на изкуството и – просто – начин за намиране на удобно облекло!

Дълго време след това дамският костюм е бил отличителен белег на предизвикващите вниманието артистки. През 30-те и 40-те години с удоволствие са го носили актриси като вече споменатите Марлена Дитрих и Катрин Хепбърн. През 80-те, когато жените започват да заемат отговорни позиции на работното си място, дамският костюм става изключително популярен. Техният професионализъм бива подчертан именно с облеклото. Понастоящем костюмите не са само за т. нар. бизнес уоман, а за всяка жена, която иска да се почувства елегантно и стилно. Черният дамски костюм можете успешно да използвате във всяка дамска стилизация!

  • Лоуфъри

Лоуфърите са обувки, които са били ушити по поръчка на самия крал на Великобритания, а именно Джордж VI. Монархът е искал да има обувки без връзки на невисок ток. С тях той е искал да ходи по двореца, затова с ушиването на тези пантофи се заема Реймънд Люис, потомък на основателите на малък магазин за обувки с името Wildsmith Shoes. Така е създаден моделът Wildsmith Loafer. С времето тази мода се приема от английските аристократи – но това се отнася само за мъжете. После лоуфърите биват популяризирани и в дамски вариант.

Ежедневната и доста универсална кройка на лоуфърите ги прави удобна обувка и за жените. Тези обувки успешно заместват баналните понякога балеринки. По-подробно за това можете да прочетете в друга наша статия посветена на стилизации с тези обувки в главната роля.

Търсите дамски оксфордки, лоуфъри или обувки на ток? Голямо разнообразие ще намерите в магазин obuvki.bg! А ако все пак решите, че тези обувки на са за Вас, винаги можете да се възползвате от 30-дневния срок за безплатно връщане.

Автор

Agnieszka Ślęzak

Въпреки че спортните обувки и високите токчета не си пасват едни на други, точно тези видове обувки са сред любимите ми. В гардероба ми имам предимно черни дрехи и множество облекла с флорални мотиви. В личен план съм фенка на черния хумор, обичам животните и филмите на Куентин Тарантино.

Оригиналният текст на статията е преведен и адаптиран за нуждите на блога на obuvki.bg от Хенрика Рупов.