ПРОЛЕТ/ЛЯТО ’24! Открийте горещите трендове за сезона! ПРОВЕРЕТЕ >


adidas Superstar навършват 50 години! 50 факта, за които трябва да знаете

През 1970 г. се провежда мисията Аполо 13 на Луната, Боинг 747 отбелязва първия си комерсиален полет, Бийтълс се разпадат, компютърната мишка е патентована и се празнува първият в историята Ден на Земята. Провеждат се масови демонстрации срещу войната във Виетнам в САЩ, а във Франция е основан Париж Сен Жермен. Някъде измежду всички тези събития е създаден и първият чифт обувки adidas Superstar.

SS 24

Както лесно можете да пресметнете adidas Superstar навършиха на скоро 50 години. Писахме за това вече няколко пъти на нашия блог. Описвахме седем интересни факта за този модел, както и разказахме историята за тези страхотни и класически обувки.

Изборът на 50-те любопитни факта е труден поради тази причина, че моделът има богата история и в един момент се оказа трудно да се огранича само до 50 факта за тях.

1. През 2020 година се навършиха 50 години от премиерата на adidas Superstar.

2. Малцина знаят, че обувките са произведени за първи път през 1969 година, а официалната им премиера е била година по-късно, защото… обувките са били тествани от спортисти.

6056adidas Superstar през годините

3. adidas Superstar получават второ определение – shelltoe.

4. То се дължи на гумената мида на върха на обувките. Дизайнът на обувките е отличителен.

5. Оригиналните обувки са били произведени във Франция, а не в Германия.

6. До ден днешен не се знае, кой е бил дизайнерът на adidas Superstar.

7. През 1965 година е създаден моделът, по който са се произвеждали следващите модели Superstar с наименованието Supergrip. През следващите години той е инспирация и за adidas Campus.

8. Мидата, или гумената предница на обувките е създадена поради спецификата на баскетбола: резките стартове, динамичните промени на посоката, многократното отскачане от повърхността на игрището. Спортистите се нуждаели от издръжливи обувки, което е гарантирал моделът Superstar.

9. Екипът от рапъри – Run DMC – популяризира adidas Superstar през 80-те години на миналия век.

10. Членовете на групата Run DMC са носили маратонките без връзки или с дебели връзки.

11. Обувките без връзки са били препратка към затворническите норми, където се носят обувки без връзки.

6057Run DMC с adidas Superstar – ясно се вижда, че обувките нямат връзки.

12. Песента на групата – My adidas – е била за модела adidas Superstar.

13. Преди My adidas е записано парчето Felon Sneakers от Гералд Дис – позитивен рап, който критикува промоцията на продукти в музиката. Песента My adidas е отговор на това.

14. Дис ясно критикува на страниците на New York Times тази мода, като твърди, че свързването с затворническата култура не е подходящ стил за младата афроамериканска младеж.

15. Благодарение на модела Superstar, Run DMC са първите рапъри в историята, които подписват договор за реклама. През 1986 година това е нещо ново!

16. По време на концерта в Madison Square Garden в Ню Йорк, членовете на Run DMC молят публиката да държи в ръце обувките си при изпълнение на парчето My adidas – феновете са над 40 хиляди.

6058adidas Superstar на концерта в Madison Square Garden.

17. Смята се, че в този момент се ражда сникърс културата в хип-хопа.

18. Експертите от хип-хоп културата са на мнение, че без сътрудничеството на adidas Superstar и Run DMC Кание Уест нямаше да работи за adidas.

19. През 2002 година, след убийството на един от членовете на Run DMC (Джем Мастър Джей), adidas създава лимитираната колекция на модела Superstar в чест на загиналия артист – обувките излизат на пазара чак през 2016 г.

20. Силуета на легандарния баскетболист от NBA Джери Уест от Los Angeles Lakers е на логото на обувките.

21. adidas Superstar не са оригиналните обувки – те са low-top вариант на модела Pro Model.

22. Баскетболистите бързо харесват модела Superstar. Две години след премиерата им ги носят играчите от Boston Celtics, които през 1969 година печелят шампионската титла на NBA.

23. През 70-те Superstar завземат NBA. С тези маратони играят почти 75% от играчите – преди това играчите са предпочитали Converse Chuck Taylor – прочетете статията за историята на модела All Star, за да научите повече за него.

24. Когато в Converse разбират, че играчите сменят обувките си и ще играят с adidas Superstar, на някои от играчите са били предлагани парични суми, за да останат да играят с обувките Chuck Taylor.

25. С модела Superstar е играл Карим Абдул-Джабар, рекордьор по спечелени точки в NBA – той завършва кариерата си с астрономическата цифра от 38 387 точки. От активните в момента играчи най-близо до него е Леброн Джеймс, на когото обаче му липсват над 4 500 точки.

26. Джабар играе с тях за пръв път през сезон 1970-1971, когато хвърля средно 31,7 точки на един мач и за първи път печели наградата за най-добър играч за сезона (наградите му са общо шест).

27. Поради това, че Джабар обожава модела Superstar марката adidas подписва контракт за реклама с него през 1976 г. и създава модела наречен adidas Jabbar. Изображението на играча е поставено на езика на маратонките, за което звездата получава 25 хиляди долара годишно. Общото с модела Superstar е същата подметка.

28. Създаването на Superstar отваря нов раздел от бизнеса за adidas. Продажбите само на този модел са 10% от всички продадени продукти на adidas в началото на 70-те години.

29. Растящата популярност на adidas Superstar е непосредствената причина за проблемите на Converse. Обувките, които са били синоним за баскетболни обувки изчезват от баскетболните игрища, а самата компания започва да се бори с огромни финансови проблеми.

30. През 2020 година е произведен моделът adidas Originals, който съчетава adidas Superstar и adidas Stan Smith. Названието му е adidas SuperStan – предницата е на Superstar, а задната част на Stan Smith.

31. Произведен е и вариант adidas Superstar Metal Shell Toe, в който гумената мида е заменена с метална, почти като в кубинките. Истински комерсиален хит!

32. Въпреки своята популярност моделът Superstar не е най-добре продаваният модел на adidas. На първо място е Stan Smith.

33. Както по-рано в баскетбола, а след това и в хип-хопа, Superstar стават важни и за скейтборд културата. Това става в началото на 90-те години.

https://www.youtube.com/watch?v=DpR50O1nGNs

34. През тези години adidas Superstar струват цяло състояние! Докато Converse Chuck Taylor са два пъти по-евтини и струват около 15 долара. Средното заплащане за час в САЩ тогава е около 4 долара.

35. За 35-тата годишнина на Superstar, през 2005 г., adidas пуска на пазара специална колекция с иконите на музиката, модата и изкуството, сред които са Missy Elliott, Ian Brown, Run DMC, Red Hot Chilli Peppers, Roc-a-Fella, кокто и най-големите бутици за стрийтуеър в света като Undefeated и Neighborhood. Имало е и проекти с икони на поп културата. Произведени са и обувки с герои на Дисни, Енди Уорхъл и Капитан Чубаси.

36. С adidas Superstar е участвал на сцената напр. Адам Ламберт, вокалист, който е участвал в концертите с легендарните Queen.

37. Съвместната работа с артисти е важна част от живота на марката adidas Superstar. През 2014 година лице на adidas става Рита Ора. Артистката създаде своя едиция на модела Superstar.

38. През 2015 г. лице ла Superstar става Фарел Уилямс и тогава можем да отбележим най-голямото завръщане на обувките в глобалното съзнание на потребителите в историята на обувната промишленост. Тогава е създаден варианта adidas Superstar x Pharrell Williams Supercolor Pack

39. Други звезди, които са работи съвместно с adidas Superstar са Марк Гонзалес и Джей-Зи

40. Създаден е също специален чифт за Миси Елиът, която е била рекламно лице на adidas.

41. adidas Superstar се появяват в играта Grand Theft Auto III.

42. Порталът Noizz за 50-годишнината си проектира маска против смог със Superstar.

43. adidas, след разпространяването на технологията Boost, я включва в производството и на adidas Superstar. Но така подобреният модел не направи по-голяма кариера.

44. Адидас създават и едиция с Primeknit, но тя също не става достатъчно популярна.

45. През 90-те години се появява модела Superstar II, който обаче не може да се сравни с предишния по популярност.

46. Създавали са се сътрудничества и с култовия японски бутик BAPE и неговият създател и ученик на легендарния Хироши Фудживара – NIGO.

47. Моделът на марката става популярен и в Лондон по време на разцъфтяването на рейва, който взаимства много от диско аспектите на 70-те години. Популярни са тогава спортните обувки в ретро стил.

48. Един от най-големите въпроси в историята на фешън индустрията, на който никога няма да разберем отговора, е: къде би бил adidas, ако марката беше подписала договор с Майкъл Джордан, което вероятно би довело до производството на специални модели Superstar?

49. adidas Superstar са толкова универсални, че отиват на повечето стилове. Те са идеалните дамски обувки както за дънки, така и за поли. За мъжете пък тези обувки се превръщат в определящ фактор за ежедневния спортно-елегантен стил.

50. През 2019 година дамските маратонки adidas Superstar бяха най-популярните маратонки сред нашите клиентки. Честно казано, това изобщо не ме учудва, защото те просто са страхотни!

6059

Бели или черни adidas Superstar – кой от класическите варианти на легендарния модел си избирате?

Оригиналният текст на статията е преведен и адаптиран за нуждите на блога на obuvki.bg от Хенрика Рупов.
Абонирайте се за нашия бюлетин...За да получите 18 лв. отстъпка за първи покупки!
Проверете в магазина
Сникърси на платформа, детски боти за момче, Червени чанти, раница guess, tamaris, camper обувки, nike vapormax, бутонки, Сребристи чанти, nike air force, adidas Ultraboost, мъжки чанти през рамо, адидас, Дамски обувки NIKE, футболни обувки, Розови дамски кецове, nike, детски ботуши, Чанти Love Moschino, дамски обувки на платформа, nike react vision, детски обувки за момиче, anekke, Мъжки обувки за баскетбол Nike, детски боти за момиче, new balance 530, Сребристи дамски боти, Дамски обувки Guess, ccc, гумени ботуши детски

Този сайт използва бисквитки (cookies), с цел осигуряване на услуги с най-високо качество. Ако продължавате да ползвате този сайт, Вие се съгласявате с използваните от нас бисквитки. повече информации

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close