Обикновено се смята, че есента не е лесен годишен сезон особено за обувките. Но не е съвсем така! Просто трябва да използвате добър импрегниращ препарат и лошото време няма да навреди на любимите Ви боти или ботуши. Съмнявате се? Нека Ви обясня как действа водоустойчивият импрегнатор за обувки.

Предпазвайте обувките си от влагата, за да Ви служат а повече от един сезон.

Водоустойчивият импрегнатор – вижте как действа!

Използването на водоустойчивият импрегнатор има редица предимства. Достатъчно е да напръскате обувките с препарата, за да създадете трайна защитна бариера. Как точно става това? Изяснявам! Импрегнаторът не навлиза в тъканта на материята, а създава безцветен защитен слой. Благодарение на нея капките вода не проникват в материята, а се задържат на повърхността на обувките. Това свойство се нарича „lotus effect”.

2617

След импрегниране с импрегнатора на марката Bama, капките вода се задържат на повърхността на обувките.

Водоустойчивият импрегнатор предпазва не само от влагата, но и от петна. Сухите замърсявания като прах няма да се полепят по обувките; а мокрте като калта, няма да навлязат в структурите на материите.

Какви са качествата на водоустойчивия препарат за обувки

Формулата на водоустойчивия препарат се основава на водата. Следователно, препаратът може да се използва върху всички материали (освен ако на етикета няма друго пояснение!) – от велур, през набук, до лицева кожа. Допълнително, импрегнаторът не влияе на външния вид и структурата на обувките и е:

  • безцветен и без аромат

  • безвреден за природата

2618

Водоустойчивият импрегнатор е без аромат.

Важното е, че правилно подбраният импрегнатор предпазва обувките не само от влагата – дъжд или сняг, но и от петна от машинно масло или други мазнини. Допълнително, той позволява да поддържате свойствата на дишащите материи (мембрани от типа TEX). Повече за импрегнирането на обувки с мембрана Gore-Tex ще прочетете в друга наша статия.

Как да използваме водоустойчивият импрегнатор?

Много е лесно – стръскайте флакона и напръскайте чистата и суха повърхност на обувките от разстояние 30 см. Важно е да нанесете препарата възможно най-равномерно, а след това да оставите обувките да изсъхнат. При нужда – повторете действието.

2619

Напръскайте обувките от разстояние 30 см. Ще Ви послужи за това напр. водоустойчивият импрегнатор adidas.

Преди да започнете да действате, добре е да направите един тест. Нанесете от препарата на малка повърхност, за да проверите действието на продукта върху цвета и структурата на материала, от който са направени обувките. В крайна сметка най-важното е да се внимава.

Внимание!

Не всички хидроизолационни средства са подходящи за използване върху еластични материали и лакирана кожа. Така че не забравяйте да проверите внимателно етикетите!

Мисля, че вече знаете, как действа водоустойчивият импрегнатор за обувки и няма да имате колебания да го използвате. Научете още по въпроса от статията на моята колежка как да подготвите обувките за зимата.

Автор

Agnieszka Bednarek

Аз съм естетка и ентусиаст на нетрадиционните комбинации и кубинките. Признавам максимата на Салвадор Дали - "основата на всички победи е... облеклото!" Всеки ден изследвам тайните на шивачеството и плетивото. Определям това, което е неопределено.

Оригиналният текст на статията е преведен и адаптиран за нуждите на блога на obuvki.bg от Хенрика Рупов.