Normcore не е нищо друго, а просто модата да не бъдеш… модерен. Тенденцията е да се обличаш възможно най-просто и обикновено. Правилото е просто – колкото по-малко се стараете, толкова по-добре изглеждате. Освен това, така обличащите се хора обикновено нямат и представа, че техният стил има определение. Заинтригувахте ли се? Четете нататък!

Дали модата ни е толкова нужна в живота? Някои смятат, че е по-лесно без нея. И тук идва целият парадокс – създаде се тенденция да бъдеш извън модните норми!

Normcore – какво означава?

Терминът normcore е създаден от комбинацията на двете думи – „normal” + „hardcore”, което в свободен превод означава “изключително нормално”. Интересното е, че Стив Джобс и Марк Зукърбърг бяха приветствани като икони на описваната мода. Така че можем да направим откровено заключение, че стандартният стил е в известен смисъл стилът на… информатиците. В гардеробите на “обикновените” няма място за вещи с набиващо се на очи лого на известна марка, а доминират по-скоро универсални и класически дрехи, т. нар. no-name.

Знаете ли, че…?

Названието „normcore” е измислено от групата K-Hole, прогнозираща най-новите тенденции.

Марк Зукърбърг в ежедневна стилизация в стил normcore:

Какво се носи?

Като отговор на въпроса от заглавието – нищо, което да привлича вниманието. Някои вярват, че normcore е съвременен манифест на автентичността, един вид антистил. В гардеробите на „посредствените хора“ преобладават дънки, суитшърти с цип, поло блузи и тениски. Най-важно е удобството! Ето защо “обикновените” често носят дрехи оувърсайз и спортни обувки. Както лесно можете да заключите, стилът normcore е по-популярен сред мъжете.

Все още не е ясно как липсата на стил прераства в стил. И знаят ли “посредствените”, че са в списъка с най-горещите модни тенденции. Според модните експерти normcore е препратка към 90-те в американски стил. Гардеробът на “обикновените” изглежда като от популярния сериал “Бевърли Хилс, 90210”. Едно е сигурно, на въпроса „да имаш“ или „да бъдеш“ – отговорът е „да бъдеш“.

Опасно обикновен. Носи само тишърти и дънки, използва сланга на субкултурите поне три години след като вече се използва сред останалите.

Дефиниция на “обикновения човек” от комикса „Templar, Arizona” (2008)

За “обикновените” пазаруването е случайна дейност, която служи за попълване на необходимите вещи в гардероба. Дрехите трябва да са семпли, изчистени и максимално практични. Не е важна марката, а комфортът. Стандарният “обикновен” не се страхува да си купи пуловер в местния супермаркет, стига да отговаря на неговите очаквания. Всъщност normcore е определено състояние на духа, характеризиращо се с безгранично непознаване на модата и общественото мнение. Някои го наричат ​​непукизъм, други – гласът на истинската свобода, неограничен от натрапчивата грижа за външния вид. А Вие как смятате? За да имате мнение, погледнете хаштага в Инстаграм #normcore.

Дали normcore “убива” креативността?

По мнение на “обикновените” – със сигурност не, особено ако вземем за пример Стив Джобс. Въпреки всичко не можем и да не се съгласим с това, че свят само от “посредствени” би бил изключително скучен. Ако модата за посредствеността Ви заинтригува, вдъхновете се от нея по свой начин. Можете например да смените токчетата с удобни чехли Birkenstock или да попълните гардероба си с няколко по-широки суитшърта.

Обърнете внимание, че всички все повече се стремят да бъдат естествени. Снимки от поредицата: Instagram vs реалност са много популярни сред звездите. Казано по-просто, normcore е живот не-на-показ. Въпреки че, както се опасяват прогнозиращите, това е едно въведение в унификацията – раждането на ерата на сивите клонинги, което според мен, е леко пресилено.

Автор

Agnieszka Bednarek

Аз съм естетка и ентусиаст на нетрадиционните комбинации и кубинките. Признавам максимата на Салвадор Дали - "основата на всички победи е... облеклото!" Всеки ден изследвам тайните на шивачеството и плетивото. Определям това, което е неопределено.

Оригиналният текст на статията е преведен и адаптиран за нуждите на блога на obuvki.bg от Хенрика Рупов.