Обувки за зала – какво е характерно за тях? Как да изберете обувки за зала

обувки за зала adidas

Обувките за зала са изключително популярни сред хората, които обичат да играят футбол в спортни зали. Това не е изненадващо – тези обувки се отличават със специфичен дизайн, който осигурява максимален комфорт, безопасност и ефективност в играта. Какво още ги прави предпочитани от спортистите? Хайде да разберем!

В тази статия ще научите какви са основните характеристики на обувките за зала и как да изберете правилния чифт спрямо вашите потребности. Ще откриете също разликите между мъжките, дамските и детските обувки за игра в зала. Продължете да четете надолу, за да видите най-интересните модели на известни спортни марки!

Обувките за игра в зала постепенно се превръщат в незаменим елемент от екипировката на всеки спортист, който цени професионализма, когато играе футбол на малки вратички (футзал). Въпреки че футболът в зала не се различава от този, който се играе на стадион, за него са нужни специфични обувки.

Най-важното е на какъв вид настилка се играе – професионалните футболни обувки за зала са проектирани за гладки, твърди настилки, като например такива от твърда дървесина или гума. Подметката на този тип обувки трябва да е от материал, който осигурява добро сцепление и омекотяване, като същевременно не оставя следи по пода. Такива са характеристиките на обувките със светли еластични подметки с неплъзгащи се грайфери и технология, чрез която не остават следи по настилката.

Не по-малко важен е материалът – най-разпространени са обувките за зала от синтетични материали или пластмаса с елементи от естествена кожа. Подобни модели са леки, дишащи и издръжливи. Благодарение на тяхната еластичност формата им не се променя дори след интензивна игра, а освен това се чистят лесно. Можем да обобщим, че те имат само предимства!

Обувките за зала трябва да прилягат идеално по стъпалото – не бива да причиняват никакъв дискомфорт или да ви убиват. Затова обръщайте внимание на ширината и дължината на модела, когато избирате обувки. Добро решение е да пробвате няколко чифта на различни брандове, защото така ще можете да намерите този, който отговаря на вашите нужди.

Има още нещо важно, което не бива да пренебрегвате – обувките за зала трябва да имат кожена стелка! За предпочитане е да е с пълнеж от ударопоглъщаща пяна, която ще осигури комфорт и стабилност на ходилото и ще намали натоварването при движение. Благодарение на това можете да постигнете много по-добри резултати, а това е най-важното в спорта, нали?

Обувките за зала може да се разделят на мъжки, дамски и детски. Въпреки че имат сходен външен вид, разликите между тях са в детайлите. Мъжките обувки за зала са специално разработени, за да се адаптират към анатомията на мъжкото стъпало и натоварването от динамичната игра. Когато купувате нов чифт, вземете предвид следните характеристики:

  • стабилност: мъжките обувки за зала често имат подсилена пета или странична опора, за да се предотвратят травми и да се поддържа стабилността на тялото по време на динамични движения;
  • омекотяване: подходящото омекотяване е ключово за предпазването на ставите от претоварване, а мъжките модели често имат по-усъвършенствани системи за омекотяване, които поемат ударите и намаляват натоварването на ставите;
  • дизайн – мъжките обувки за зала се предлагат в множество варианти и цветове. От класически, едноцветни модели до по-дръзки, многоцветни версии – в онлайн магазина obuvki.bg лесно ще намерите модел, съобразен с вашия стил. Предлаганата от магазина широка гама ви дава възможност да изберете обувки, които са не само функционални, но и изглеждат добре на терена. Чудесен пример е моделът New Balance 550 – с тези обувки всяка спортна дейност ще бъде удоволствие!

Дамските обувки за зала са идеални за модерните, активни жени, които смело вървят по пътя към постигане на целите си – не само тези, свързани със спорта. Въпреки че има малки различия в сравнение с мъжките модели, те също трябва да се избират въз основа на нуждите на стъпалото. Важни са и следните характеристики:

  • лекота: дамските обувки за зала обикновено са по-леки и еластични, което осигурява по-голяма свобода на движенията и следователно по-добро представяне по време на игра – това се дължи на материала, използван за производството на обувките, който е лек и деликатен, но в същото време изключително издръжлив;
  • форма: за женските стъпала често е нужна различна форма на обувката в сравнение с мъжките. Дамските обувки за зала обикновено са с по-тесен дизайн и анатомично пригодени за женския крак, което увеличава комфорта не само по време на тренировка, но и в ежедневието;
  • дизайн: дизайнът на дамските спортни обувки често е отражение на най-новите модни тенденции. Дамите могат да избират от богата гама от цветове и модели, което им позволява да впишат обувките в собствения си стил. Нашият фаворит са дамските спортни обувки на Skechers в електриковозелено. Те са задължителна придобивка за този сезон!

Тази статия също може да ви хареса >>> Спортни обувки за зимата – решения за фенове на стрийтуеър стайлинга

Не само дамите и господата искат да се чувстват уверени на терена – същото важи и за децата. За да насърчим младите спортисти да развиват уменията си, е важно да дадем приоритет на техния комфорт и безопасност по време на тренировка. Как можем да го направим? Като им осигурим подходящ модел детски обувки за зала. Децата растат бързо, така че обувките за спортове на закрито трябва да оставят малко място за растеж, като същевременно осигуряват комфорт и стабилност. Най-лесният и сигурен подход е редовно да измервате стъпалата на детето си, за да избегнете покупката на твърде малки или твърде големи обувки.

Детските обувки трябва да имат и добро сцепление, за да се предотвратят подхлъзвания и травми. Хубаво е да изберете модели с подсилени пръсти и пета и с горна част с релефна текстура, която подобрява контрола над топката и спомага за по-доброто сцепление с нея.

И на последно, но не по важност място: външният вид. Именно дизайнът на обувките често привлича вниманието на децата най-силно. Изборът на цветни, атрактивни модели може да насърчи децата да бъдат активни и да ги направи по-склонни да носят обувките за зала и извън училищния салон. Обувки с велкро закопчаване, асиметрични връзки или специален чорап – кой модел ще стане фаворит на вашето дете? Вижте повече още сега!

На пазара има много марки, които предлагат висококачествени обувки за спортове на закрито. Най-известни са обувките за зала на adidas – моделите adidas Speedcourt и adidas Crazyflight са изключително популярни, тъй като са съчетание на модерни технологии и удобство. Благодарение на това те се харесват както на професионалисти, така и на начинаещите в спортовете на закрито.

Обувките за зала на Nike, като например моделите Nike Hyperquick или Nike Omni Multi-Court, са известни с отличното си сцепление и лекия си дизайн. Nike използва иновативни материали и форми, които подобряват представянето в играта още от първите мигове на терена. Обувките за зала на Puma са със сходни характеристики, особено моделите Puma NITRO и Puma Varion. Тяхното качество устоява на всички модни тенденции.

Нашият списък би бил непълен без бранда, който се е специализирал във футбола на малки вратички. Обувките за зала на Joma се отличават с технологиите DURABILITY и PROTECTION, които гарантират висока издръжливост и устойчивост на механични повреди. С тях успехът е гарантиран! Футзал или футбол? Това е въпросът! Ако търсите подходящи спортни обувки за традиционен футбол, прочетете тази статия: Как да си изберем спортни обувки

Обувките за спортове на закрито са много специфични, така че е обичайно клиентите ни да имат много въпроси, когато обмислят покупка. Ето кои са най-често задаваните сред тях по отношение на обувките за зала.

Обувките за зала подходящи ли са за спортни игрища на открито?

Обувките за зала са разработени за игра на закрито. Те имат равна подметка, пригодена за гладки и твърди настилки, която може да не осигурява достатъчно сцепление върху трева, така че не са най-добрият избор за терени на открито.

Какво да изберем – футболни стоножки или обувки за зала?

Футболните стоножки, обозначени със символа TF, са предназначени за игра на изкуствена трева. Те имат малки гумени бутони за по-добро сцепление и стабилност. Издръжливи и с добро омекотяване, те осигуряват добро представяне дори върху чакъл. За разлика от тях обувките за зала са специално проектирани за спортове, които се практикуват на игрища на закрито. Те са страхотни за гладки и твърди подови настилки. Освен това са по-леки и гъвкави от футболните стоножки и имат омекотяващи системи, които осигуряват опора за мускулите и ставите. Обувките за зала са обозначени със символите IC, CT и IN. Струва си да вземете предвид тези критерии, когато купувате спортни обувки – изборът на подходящия чифт е от решаващо значение за пълен комфорт и възможно най-добри резултати.

Какво може да се направи, за да се предотврати хлъзгането на обувките за зала?

Чудите се как може да предотвратите хлъзгането на обувките за зала? Има няколко решения на този проблем. Първо, изшкурете леко подметките с шкурка, за да подобрите сцеплението. Ако това не помогне, може да използвате противоплъзгаща лента, която обикновено се поставя близо до предната част на обувката при пръстите. Друг вариант е да напръскате с лак за коса, за да създадете покритие с релефна текстура и да намалите хлъзгането. Предлагат се и специални обработки на подметката за подобряване на сцеплението.

Главна снимка: Photo by Emanuele Cremaschi/Getty Images

35
nameБлогът на obuvki.bg
35
Абонирайте се за нашия бюлетин...За да получите 18 лв. отстъпка за първи покупки!
Проверете в магазина
гумени ботуши, Бежови боти, куфар, Мъжки Nike Air Max 90, Червени обувки на висок ток, Сиви дамски боти, детски гумени ботуши, sprandi, Сребърни часовници, дамски портмонета, Чанти Nobo, Бели дамски сникърси, детски пантофи за момиче, Златисти чанти, Обувки Nike за момчета, jordan обувки, дамски чизми, найк, чорапи, дамски маратонки, дамска раница, детски маратонки, часовници дамски, боти на ток, Черни кубинки, nike go flyease цена, Чанти Guess, skechers, дамски часовници, зимни обувки

Този сайт използва бисквитки (cookies), с цел осигуряване на услуги с най-високо качество. Ако продължавате да ползвате този сайт, Вие се съгласявате с използваните от нас бисквитки. повече информации

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close